Ağustos Ayının Kira Zam Oranları Belirlendi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kira zam hesaplamalarında esas alınan enflasyon oranlarını açıkladı. İşte bu yılın Ağustos ayında uygulanacak olan kira zam oranları

Kira Artış Oranı Yüzde 17,41 Oldu

İçerisinde bulunduğumuz yılın Ağustos ayına ait olan kira zam oranları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kira zam hesaplamalarında kullanılan ve esas alınan enflasyon oranlarını bugün itibari ile açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan bu oranlara göre, 12 ayın ortalamasında yüzde 17,41 civarında yükseliş kaydetti. Bu durumda, bu yılın Ağustos ayında ev sahipleri tarafından kiracılarına yüzde 17,41 civarında zam uygularken, bu oranın dışındaki zamlar geçerli sayılmayacak.

Bu Oranlar İşyerlerinde Uygulanmayacak

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan bu oranların kullanılması, sadece konutlardaki kiracılara uygulanacak artışlarda mecbur tutuluyor. Fakat işyerlerindeki kiracılarda uygulanacak olan artış oranı için söz konusu olan bu oranların uygulanması zorunlu kılınmıyor. 2020 yılına kadar sözleşme serbestisinin geçerli olduğu işyeri kiralamalarında, kira artış oranı olarak mülk sahipleri ya sözleşmede belirttikleri oranı uygulayabiliyor. Ancak sözleşmede de herhangi oran söz konusu değil ise, mülk sahibi kiracısı için dilediği oranda artış yapabiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) geçtiğimiz aya kıyasla Ağustos ayında yüzde 1,77 civarında, 2017 Aralık dönemine kıyasla yüzde 17,56 civarında, 2017 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 25 civarında ve son 12 ayın ortalamasına kıyasla yüzde 17,41 civarında yükseliş gösterdi.

Açıklanan bu verilere göre 2018 Ağustos döneminde ev sahiplerinin kiracılarına uygulayacak oldukları kira artış oranı yüzde 17,41 oldu. Bu durumda örnek bir hesaplama yapılacak olursa; 2018 Ağustos dönemine kadar 1000 TL kira ödeyen bir kira için yüzde 17,41 oranında zam uygulandığında, kira bedelinde 174,1 TL kadar zam uygulanmış olacak. Buna göre yeni dönemde ödenecek olan kira bedeli ise 1.174,1 TL olacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.