Aradan geçen 22 yılın ardından yeniden hazırlanan Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritası gündemdeki yerini koruyor.
Konu ile alakalı olarak bazı yayın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, yeniden hazırlanan bu Türkiye’nin Deprem Tehlikesi Haritası’nda toplamda 46 adet kentin deprem riski gerileme gösterirken, 6 kentin riskinde ise yükselme görüldü. Eski haritaya göre ise ülkenin yüzde 46’lık bölümü deprem riski kategorisinde sayılıyordu. Söz konusu bu haritada bu oran yüzde 17’ye geriledi. 96 senesinde düzenlenen haritada binaların yüzde 44’ü riskli alanlar arasında bulunurken, söz konusu bu oran yeni harika ise yüzde 26’ya geriledi. AFAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güllüoğlu konuya ilişkin açıklamalarında yer altının değişmediğini ancak kendilerinin fay hatlarını daha iyi tanımaya başladığını dile getirdi.
İstanbul’un Güneyinde Yapılar Daha Sağlam İnşa Edilmeli
Güllüoğlu ayrıca açıklamalarında, eski haritada herhangi bir kentin genel durumu ortaya koyulurken yeni hazırlanan haritada bölge bölge ayrıntılı bilgi verildiğine dikkat çekerek, deprem haritasındaki değişikliğin basit bir değişiklik olmadığını, bunun aynı zamanda inşaat malzemelerinde kullanılan parametrelerin de değiştiği anlamına geldiğini belirtti. İstanbul’da fay hattının Marmara Denizi’nden geçtiğini anımsatan Güllüoğlu, ağırlıklı olarak kentin güneyinin deprem riski taşıdığını, dolayısıyla bu bölgedeki yapıların daha sağlam bir şekilde inşa edilmesi gerektiğini anlattı.
Fay Hatları Değik Teknoloji Değişti
Konuya ilişkin açıklamalarda buluna bir diğer isim Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ise, fay hattında herhangi bir değişiklik yaşanmadığını, asıl değişenin teknoloji olduğunu belirtti. Teknolojik açıdan yer altındaki sismik riski daha profesyonelce anlayabilecek bir seviyede olunduğunu dile getiren Akdağ, deprem sorgulama sistemine de değinerek, bu sistem ile vatandaşı bilinçlendirerek kentsel dönüşüm meselesine duyarlılık kazandırmayı sağlayacaklarını açıkladı.
Özellikle Silivri’de Deprem Tehlikesi Arttı
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise açıklamalarında, deprem tehlike haritası yerine deprem davranış haritasının çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Bunun ile beraber İstanbul adına 99 depreminin ardından Marmara fay hattının yerinin daha iyi tespit edildiğini belirten Ercan, bu duruma paralel olarak Avrupa Yakası’nın özellikle de Silivri’nin deprem tehlikesinin artmış olduğunu açıklamalarına ekledi.