Günlük hayatta önemli bir yere sahip olan metal türlerinden demir, ev, ofis ve konut gibi çeşitli alanlarda kullanılabildiği gibi, bu gibi alanların inşaatında da ham madde olarak kullanılmaktadır. Daha çok döküm işlemlerinde tercih edilen demir, çelik haline getirilerek de çelik sanayisinde önemli bir yer edinmektedir. Maliyetinin az olmasından ötürü otomotivden inşaat sektörüne varana kadar pek çok sektörde demir metalinden faydalanılmaktadır.
Güncel İnşaat Demir Fiyatları
İnşaat demiri, çekme gerilimleri ve kayma sorunlarını ortadan kaldırmak maksadı ile betonarme yapılarda, betonun içine koyulan ve özel olarak şekillendirilmiş olan çelikten maddeye inşaat demiri adı verilmektedir. Demir, yer kabuğunda sıklıkla karşılaşılabilen bir maddedir. Demir metalleri demir cevherinden elde edilirken, doğada pek az görülen sıklıkta elemental olarak bulunmaktadır.
Günümüzde inşaat demir fiyatları, genellikle bölgesine ve boyutlarıma göre değişiklik göstermektedir. En güncel inşaat demiri fiyatlarına bakılacak olursa;
Ankara’da;
- 12-32 mm’lik demir 3.320 TL’den,
- 10 mm’lik inşaat demiri 3.345 TL’den,
- 8 mm’lik demir ise 3.370 TL’den satışa sunuluyor.
Gebze’de ise;
- 12-32 ve 10 mm’lik demir 3.280 TL’den,
- 8 mm’lik demir ise 3.330 TL’den satılıyor.
İstanbul Avrupa Yakası’ndaki fiyatlar ise;
- 12-32 ve 10 mm’liklerde 3.330 TL,
- 8 mm’lik 3.380 TL’den alıcılarına sunuluyor.
En Ucuz Demir Fiyatları
Güncel demir fiyatlarına bakıldığında en ucuz demirin Payas, İzmir, Gebze ve Karabük gibi şehirlerde yer aldığı görülmektedir.
Payas’ta inşaat demirinin fiyatı;
- 12-32 mm’liklerde 3.240 TL,
- 10 mm’liklerde 2.265 TL’den satılırken,
- İzmir’de ise 12-32 mm’lik 3.250 TL’den,
- 10 mm’lik demir ise 3 bin 275 TL’den alıcılarına sunularak en düşük fiyatlardan sunulmaktadır.
Dönem dönem değişiklik gösteren bu fiyatlar, en ucuz demir fiyatının değişmesine de neden olmaktadır.
Demir Fiyatları Neye Göre, Nasıl Değişir?
Gayrimenkul sektörünün adeta yapı taşı olan inşaat demiri fiyatlarının belirlenmesinde pek çok faktör etkili olmaktadır. Örneğin; enflasyon ve dövizdeki artıştan etkilenen demir fiyatları, ayrıca demir maliyetlerinin artması ile de artış gösterebilmektedir. Özellikle de son zamanlarda demir fiyatlarının artışı, maliyetlerde meydana gelen artışa bağlanmaktadır.