4.200 Bina Yıkılacak! Rize Şehir Merkezi Yer Değiştirecek!

4-200-bina-yikilacak-rize-sehir-merkezi-yer-degistirecek

Rize’de uzun yıllar evvel denizin doldurulması ile elde edilen 350 dönümlük alana inşa edilen binalar yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Bu Binalarda 70 Bin Kişi Yaşıyor

Bundan yıllar önce denizin doldurulması suretiyle Rize’de sahil kesiminde 350 dönümlük alan elde edilmiş olan alana yapılan binalarda 70 bin kişi yaşamına devam ediyor. Şimdi bu alanda yer alan binaların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu tespit edildi. Bu tespit üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Rize’de kentsel dönüşüm için eylem planı hazırlıkları başlatıldı.

2.700 Adet Konut Yıkılacak

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı Rize kentsel dönüşüm eylem planına göre ilk aşamada şehrin sahil kesiminde 170 dönüm alan üzerinde bulunan riskli 2.700 adet konut ve 1.500 adet işyerinin yıkımı yapılacak. Bahsi geçen doldurma alanda yer alan Rize şehir merkezinin bir kısmı yeni bir yaşam alanına aktarılacak. Riskli olduğu tespit edilen binaların yer aldığı doldurma alandaki binaların yerine bu yeni yaşam alanında yeni binalar yapılacak. Yeni yapılacak olan binalar daha az e kat sayıları daha düşük olacak.

Şehir Merkezinin Üçte Birini Kapsıyor

1960’lı yılların başında Rize’de dönemin belediye başkanı olan Ekrem Orhon tarafından denizin doldurulacak ilave alan elde edilme işlemleri başlatıldı. Önce büyük taşlarla doldurulan sahil kesiminde taşların arasına kum ve balçık dökülerek sağlamlaştırılmaya çalışıldı. Toplam olarak 350 bin metrekarelik alan denize dolgu yapılması suretiyle Rize’ye kazandırıldı. Bu dolgu alanı Rize şehir merkezinin üçte birlik bölümünü oluşturuyor. Önceleri sadece 3 kartlı binalara izin verilen bu alanda sonraki dönemlerde yüksek binalar da inşa edildi. Aradan geçen zamanda Rize’deki bu dolgu alanda toplam olarak 70 bin kişi yaşamaya başladı.

Rize’de Büyük Felaketlere Yol Açabilir

Binaların yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bildiren raporun hazırlanmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yaklaşık 3 hafta önce Rize’ye giderek bu dolgu alanında incelemelerde bulundu. Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap tarafınsan yapılan açıklamada yetkililerin bu bölgede yaptıkları incelemeler doğrultusunda oluşturulacak yeni kentsel dönüşüm planının nasıl olacağını alan üzerinde incelediklerini, ciddi bir çalışmanın yapılacağını, bu çalışma yapılmazsa büyük felaketlere yol açabileceğini söyledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.