Anayasa Mahkemesi benzerine daha önce rastlanmamış bir karar aldı. Arsa sahipleri tarafından binanın inşasının 24 yıl sonrasında açılan ‘binanın iskanı alınmadığı gerekçesi ile tapu iptali davası’nda mahkeme tapuları iptal etti.
Florya’nın Şenlikköy Mahallesi’nde bulunan bir bina için açılan bu davada, 1985 yılında 3 arsa sahibinin bir müteahhit ile anlaşarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptığı, 7 dairelik binanın inşaatı için 24 ay süre belirlenmesinin yapıldığını, müteahhitin binayı tamamlaması şartı ile arsa payının bir bölümünün devredileceği koşulları belirlendi. Bu koşullar ışığında arsa sahipleri tarafından devir işlemleri gerçekleşirken, inşaatın devam aşamasında müteahhit, sahip olduğu payı başka kişilere sattı. Projenin tamamlanması ile birlikte arsa sahiplerinin ve müteahhitin ev sattığı kişilerin binada oturmaya başlamasına rağmen binanın iskânı bulunmadığı belirtildi.
İlk Mahkeme 2009’da Açıldı
Aradan geçen 24 yıllık süre sonrasında müteahhit tarafından konut satılan Faik-Sultan çiftine karşı arsa sahipleri tarafından tapu iptal davası açıldı. 2009 yılında müteahhitin ayıplı mal teslim ettiğini öe sürülerek Bakırköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran arsa sahipleri, başvuru aşamasında müteahhit ile yapılan sözleşmenin iptali, iskân olmaması sebebiyle müteahhitten konut satın alan kişilerin tapularının da iptali talep edildi.
Davayı kabul eden mahkeme, müteahhitten konut satın alan aileyi halefi olarak görülmesine hükmederken, müteahhitin yapması gerekelnleri yapmaması sebebiyle arsa paylarından haklarının doğmasının mümkün olmadığını, bu payın da iptal edilme riskini göze alarak konut satın alma işlemini gerçekleştirdiklerini belirten mahkeme, önce sözleşmeyi, sonra da müteahhitten konut satın alan çiftin tapusunu iptal ederek, bahsi geçen arsayı sahiplerine devretti.
Yargıtay Kararı Onadı!
Müteahhitten konut alan çift, konuyu Yargıtay’a taşısa da Yargıtay 15. Hukuk Dairesi temyiz incelemesini yaparak yerel mahkeme tarafından alınan kararı onadı. Devam eden süreçte karar düzeltme yoluna gidilse de, kararda herhangi bir değişiklik olmadı.
AYM’den de Onay Gelince…
Devam eden süreçte Yargıtay sonrası konuyu AYM’ye taşıyan çift, 18 Temmuz 2014 tarihinde başvurusunu gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde AYM’den çıkan karar ise 5 kişilik heyetten 3 tanesinin, müteahhitten konut satın alan çiftin mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verdiği belirtildi ve çiftin tazminat talebi de geri çevrildi.
Arsa sahipleri tarafından mahkemenin 24 yıl sonra açılması sebebiyle binanın ekonomik ömrünü tamamladığını ifade eden muhalefet şerhini AYM’nin iki üyesi koydu. Arsa sahipleri tarafından dava açılmasının iyi niyetli olmadığını ifade eden üyeler, başvuruyu gerçekleştiren çiftin mevcut zararlarını tazminat etmelerinin zor olduğunu, söz konusu olan binanın da bir süre önce kentsel dönüşüme tabii tutularak yıkıldığını ve yeni bir bina yapıldığını ifade etti.
Güvenli Tapu Ortadan Kalkıyor Mu?
Müteahhitten konut satın alan çiftin avukatı Niyazi Çem, alınan bu kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacağını, tapu siciline güvenilerek, parasının ödenerek satın alınan dairelerin böyle bir karar ile ellerinden alınmasının, arsa sahiplerinin 24 yıl sonra dava açmasının dürüstülük ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.
Konu ile alakalı yorumlama yapan Prof. Dr. Ethem Saba Özmen, alınan bu kararın tam bir hukuk garabeti olduğunu, fahiş bir hatanın bulunduğunu, bu karar ile birlikte Türkiye’deki güvenli tapu teriminin de ortadan kalkacağını, benzer sorun yaşayan yüz binlerce vatandaşın da sorun yaşayacağını kaydetti.