Ödemeler konusunda zorluk çekmemek için TOKİ yapılarına yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için en çok merak edilen konulardan biri de 2021 TOKİ Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Yeni dönemde ev sahibi olmak isteyenlerin aklında olan sorulardan biri de şu ki 2021 TOKİ Başvuru Ücreti Ne Kadar? Buna göre adım atan ev sahipleri de güncellenen konut sektörüne yoğun ilgi duyarken buna benzer bilgileri takip edebilirsiniz.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, Türkiye genelinde yeni projeler için başvuru almayı sürdürüyor. Etaplara ayrılmış olan kura seçimleri başvurusu için, bazı adımlara dikkat edilmesi gerekiyor. 2021 TOKİ başvuru ücreti ödemesi kuradan önce yapılması gerekiyor. Ödemelerden sonra da kura çekiliyor.
2021 TOKİ Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Başvuru şartlarını yerine getiren kişiler, kurum tarafından belirlenmiş olan başvuru tarihleri arasında Halk Bankası üzerinden başvuru bedelini yatırarak bu şekilde başvuruda bulunabilecek. 2021 TOKİ başvuru ücreti ise kurum tarafından 2000 TL olarak belirlenmiş durumdadır. Daha sonra bazı durumlara sahip olan vatandaşlar, başvuru için bankaya yatırmış olan bu bedeli geri iade alabilir. Bu duyurular kurumun kendi resmi sitesi üzerinden yapılır.
Hangi Durumlarda Başvuru Ücreti İadesi Yapılır?
Kurum tarafından başvuru ücretinin iadesi sadece bazı hallere özel olarak yapılmaktadır. Bu durumların dışında kalmış kişiler için, TOKİ başvuru ücreti iadesi söz konusu olmaz.
Kura sonuçlandıktan sonra, kura için başvuruda bulunan kişi konut için hak sahibi olamayabilir. Bu durumda bankaya ödemiş olduğu başvuru ücretini geri alabilme hakkı oluşmuş olacaktır. Bu durumdan sonra başvuru ücretini isteyen kişilerin kurum tarafından belirlenen tarih aralıklarında bunları iade alması mümkün olur.
Başvuru yaptıktan hemen sonra, başvuruda bulunan kişinin vazgeçmesinden sonra iade hakkı oluşur. Talep örgütlenmesi çerçevesinde ihale işlemleri gelen talebe göre şekillendiğinden dolayı, başvuran kişiye iade yapılmaz. Yani bu durumda projenin bulunduğu bölge büyük bir önem taşımaktadır.
Son olarak vatandaşlar tarafından yeterli ilginin alınmaması veya farklı sebeplerden dolayı, projenin iptal edilmesi söz konusu olabilir. Bu tarz zamanlarda kurum tarafından tüm başvuru ücretleri vatandaşlara geri ödenir.
Başvuru Süreci Sonrası
Başvuru bedelleri ve iadesine dair bütün detaylar, kullanıcılara verilen sözleşmede yer alıyor. Bu sözleşmede ise, başvuru sürecinin nasıl ilerlediğine ve sonrasındaki süreç anlatılıyor. Kurada çıkmayan vatandaşlara yönelik yedek listesi oluşturulduğunu bildiren sözleşme, hak sahibi olan kişilerin sonrasında bu yedeklerin yerine geleceklerini bildiriyor. Eğer durum başvuruda bulunan kişi için bu şekilde oluşmadıysa, yani asil veya yedek olarak hak sahibi değilse, o zaman başvuru ücretini yukarıdaki durumlara göre geri alabilir. Paranın başvuruda bulunan kişi tarafından geri alınması ise 1 ile 2 ay arasında değişiklik gösterebilir. Vatandaşlar bu parayı geri alabilmek adına banka dekontuyla birlikte ilgili bankaya başvurarak iade talebi oluşturmalıdır. Ancak bu şekilde başvuru ücretinin yanmaması sağlanabilir.