Kira sürecini ve koşullarını adlandırılan bu belge, 2021 kira sözleşmesi olarak adlandırılıyor. Kira sözleşmesi şartları, her iki taraf içinde çok önemli ayrıntıları içinde bulundurur.
İmzalanan kira sözleşmesiyle birlikte, her iki tarafında kendisini yasal olarak güvence altına alması mümkün olacaktır. Bu sayede önümüzdeki günlerde eğer taraflar arasında bir anlaşmazlık ortaya çıkarsa, bu sözleşme sayesinde sorunların önüne geçilebilir.
2021 Kira Sözleşmesi Şartları Nelerdir?
Kira sözleşmesi şartları Borçlar Kanunu’na göre hazırlanır. Bütün kira sözleşmelerinde aynı benzer maddeler bulunmaktadır.
- Kiralanan mülk kiraya verilemez, ortak aranamaz, devredilemez.
- Kiralanan mülkün başka bir amaç uğruna kullanılması mümkün değildir.
- Kiracının kendisi, eşi veya çocukları dışında kimse kalamaz.
- Yakıt ve bina masrafları, kiracı tarafından ödenir.
- Kiracı, mülkü özenle kullanmalıdır. Kiralayan kişide gerekli olan tüm onarımları kiracının uyarısından sonra on gün içinde yapmak durumundadır.
- Kiracı, üç günlük süre içinde aile beyannamesini mahalledeki muhtarlığa teslim edecektir.
2021 Kira Sözleşmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Kira sözleşmesi sırasında ortaya can sıkıcı sonuçların çıkmaması adına, kiracı olan kişiye tavsiye edilen bazı yöntemler bulunuyor. Bunlara dikkat edilmediği takdirde nadir de olsa, kiracının uzun süre boyunca başı ağrıyabilir.
Öncelikle kira sözleşmesini imzalamak için, kişinin gerçekten bu mülkün sahibi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda kira sözleşmesinde yer alan yerin doğruluğunu araştırmanız iyi olacaktır. Bina ve daire numarası gibi pek çok ayrıntı, kiracılar tarafından dikkatli olarak kontrol edilmesi gereken şeyler arasında bulunuyor. Kira artış bedeline dair detayları da bu sözleşme üzerinden belirtmekte fayda var. Hangi dönemler içinde, nasıl bir artış olacağı da kira sözleşmesi içinde belirtilmelidir.
Eğer mevcut durumdaysa kefillerin karşısında kira sözleşmesinin imzalanması tavsiye edilir. Bu sayede ortaya diğer zamanlara nazaran daha güvenilir bir durum çıkarılabilir. Kira bedelinin kiraya veren kişinin banka hesabına hangi zamanlar arasında ödeneceği sözleşmede belirtilmelidir. Öte yandan havale ve EFT ücretlerinin de yine kiracı tarafından karşılanacağını bildirmek gerekir. Son olarak tarafınıza teslim edilen mülkün ne şartlarda size teslim edildiğini sözleşmede bildirmeniz çok iyi olacaktır. Zira depozito konusunda ortaya çıkan sonuçlar sözleşmede yer alan bu maddelere göre ortaya çıkar. Bu nedenle detaylı bir şekilde bu alanı doldurmanız ve buna göre sözleşmeyi imzalamanız konunun uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.