2021 İmar Barışı Hesaplama Yaparken Gözden Kaçırdıklarınız!

2021 İmar Barışı Hesaplama Yaparken Gözden Kaçırdıklarınız!
2021 İmar Barışı Hesaplama Yaparken Gözden Kaçırdıklarınız!

2021 imar barışı hesaplamaları kentsel dönüşüm projelerinde hızla devam eden Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imar üzerinden aykırı gelen yapılar için denetimlere hız verdi. Sonrasında uygulanan demetimler sonucunda da yapı kayıt belgelerinde mağduriyeti yaşayanlarda artış görüldü. İmar barışından yararlanmak isteyen yapı kayıt belgeleri mevzuat gerekçesine uygunluk sağlamadığından iptal edildi. İmar affı kanunu şu an için 2021 yılında da geçerli olacak mı merak edilen konular arasında. İmar barışı ile devlet ve vatandaşlar arasında anlaşma sağlama sırasında ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılar üzerinde kayıt sağlanıyor. 2021 İmar barışı hesaplamaları sürecinde başvuru sahipleri de yapı kayıt belgesi alıyor. İmar affı kanununun da 2021 yılında devam edip etmeyeceği ise bu yıl için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmediğinden netlik kazanamıyor.

Önceki Yıllara Göre 2021 İmar Barışı Hesaplaması 

Önceki Yıllara Göre 2021 İmar Barışı Hesaplaması 
Önceki Yıllara Göre 2021 İmar Barışı Hesaplaması

İmar Barışı, Bakanlar Kurulu’nda yapılan açıklamaya göre, ülke çağında milyonlarca kayıtsız, imarsız ya da imara aykırı bir şekilde inşa edilen yapıları kayıt altına alan bir düzenlemedir. Aykırı yapı sahipleri bu düzenleme sayesinde Yapı Kayıt Belgesi temin ederek yapısı ile alakalı problemleri kökünden çözebilmektedir. Yapı sahipleri imar barışı sorgulama işlemini yaparak, Yapı Kayıt Belgesi için ödemesi gereken miktarı öğrenebilmektedir.

2018 İmar Barışı Hesaplama

2021 İmar Barışı Hesaplama
2021 İmar Barışı Hesaplama

Bu yıl hayata geçirilen İmar Barışı düzenlemesine göre, yapıların kayıt altına alınması ve tapu gibi Yapı Kayıt Belgesi verilebilmesi için yapı sahiplerinin belli bir bedel ödemesi gerekecek. Bahsi geçen bu bedel ise, yapıların büyüklükleri, arsa birim değeri, yapının bulunduğu arsanın büyüklüğü ve bunun gibi yapı ile alakalı bilgiler doğrultusunda belirlenecek.

Yapı Kayıt Belgesi için İmar Barışı başvurusunda ödenmesi gereken bu bedel 2018 İmar Barışı hesaplama işlemi ile tahmini olarak öğrenilebilecek. Bu işlem e-devlet imar barışı hesaplama ile yapılabileceği gibi, Bakanlık tarafından hazırlanan hesaplama araçları ile de yapılabilecek.

E-devlet imar barışı hesaplama işlemi yaparken, yapı ile alakalı gerekli olan tüm evrak ve bilgilerin yanı sıra, yapının aykırılığını gösteren 2 adet fotoğraf gerekecek.

İmar Barışı Sorgulama

İmar Barışı ile alakalı olarak gerek sorgulama işlemi, gerekse başvuru işlemi yalnızca e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Sisteme giriş yapan yapı sahipleri arama aracı üzerinden “İmar Barışı Başvuru” anahtar kelimesini arattığında, ilgili ekranı kolaylıkla bulabilecektir. Bu ekran üzerinden 2018 İmar Barışı hesaplama, sorgulama ve başvuru yapılabilmektedir.

E Devletten İmar Barışı Başvurusu ve Hesaplama

Kamuoyunda 2018 İmar Affı olarak anılan fakat asılda af değil barış olarak nitelendirilen ve uygulanan İmar Barışı başvurusu için adayların e-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve mail adresi ile beraber yapıya ait bilgi ve evraklara gerek duyulmaktadır. E-devlet üzerinden başvuru yapan yapı sahiplerinden başvuru esnasında yapının bulunduğu arazinin metrekaresi, yapının toplam büyüklüğü, kat sayısı, dairenin büyüklüğü, birim maliyeti, yapının aykırılığını gösteren iki adet fotoğraf ve bunun gibi bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi halinde, sistem tarafından hesaplama yapılarak başvuru için ödenmesi gereken maliyet tablosu ortaya çıkacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.