2021 İmar Barışı Başvurusunda Bu Evrakları Asla Unutmayın!

2021 imar barışı çerçevesinde daha önce uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde hızla devam eden Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri imar üzerinden aykırı gelen yapılar için denetimlere hız verdi. Sonrasında uygulanan demetimler sonucunda da yapı kayıt belgelerinde mağduriyeti yaşayanlarda artış görüldü. İmar barışından yararlanmak isteyen yapı kayıt belgeleri mevzuat gerekçesine uygunluk sağlamadığından iptal edildi. 2021 İmar Barışı kanunu şu an için geçerli olacak mı merak edilen konular arasında. İmar barışı ile devlet ve vatandaşlar arasında anlaşma sağlama sırasında ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılar üzerinde kayıt sağlanıyor. İmar barışı sürecinde başvuru sahipleri de yapı kayıt belgesi alıyor. İmar affı kanununun da 2021 yılında devam edip etmeyeceği ise bu yıl için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmediğinden netlik kazanamıyor.

2021 İmar Barışı Kanun Tasarısı Yapı Sahipleri

2021 İmar Barışı Kanun Tasarısı Yapı Sahipleri
2021 İmar Barışı Kanun Tasarısı Yapı Sahipleri

İmar Barışı, eski döneminde Başbakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve Türkiye’nin yaklaşık olarak 50 yıldır kangreni haline gelen imar problemlerini çözüme kavuşturmak, ülke genelindeki yaklaşık olarak 13 milyon imarsız ya da imara aykırı olarak inşa edilen yapılarını kayıt altına alacak olan bir kanun tasarısıdır. Bu kanun tasarısında yapı sahipleri e-devlet üzerinden başvuruda bulunulacak.

Türkiye genelinde tahmini olarak 12 – 13 milyon civarında yapıyı yakından alakadar eden İmar Barışı, konut sahiplerinin su, elektrik, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinden faydalanırken yaşamış olduğu problemleri çözüme kavuşturarak, rahatlıkla abonelik açtırabilmelerini sağlayacak. Bunun için yapı sahiplerinin İmar Barışı için gerekli belgeler ile beraber Bakanlığa başvuruda bulunması gerekecek.

İmar Barışı için Gerekli Evraklar

2021 İmar Barışı
2021 İmar Barışı

31 Aralık 2017 tarihinden önce imara aykırı ya da imarsız olarak inşa edilen yapılar, sahiplerinin başvuruları ile kayıt altına alınacak. Yapı sahipleri İmar Barışı başvurusunu e-devlet sistemi üzerinden yaparken, başvuru esnasında gerekli bir takım evrak, belgeler ve bilgiler gerekli olacak. İmar Barışı için gerekli evraklar ise; E-devlet şifresi, geçerli bir e-posta adresi, geçerli bir cep telefonu numarası, beyan edilecek olan yapının açık adresi, tapusu var ise ada ve parsel numaraları, totaldeki inşaat alanı; konut ve işyerlerinin ayrıca metrekare cinsinden alanları, yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa-arazinin yapı emlak birim değeri, yapının bulunduğu arsa alanı, yapının sınıfı, imar mevzuatına aykırılığın nedeni, yapıyı ve aykırılığını gösteren iki adet fotoğraf olacak.

İmar Barışı Ödeme Yerleri

İmar Barışı’na başvuru yapılmasının akabinde, Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken belli bir bedel belirlenecek. Bu bedelin ödemesi ise yine e-devlet sistemi üzerinden yapılabileceği gibi Ziraat Bankası gibi bankalar üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.