2018 Emlakçı Komisyonu için Sınırlama! 1.000 TL’lik Ev için En Fazla 30 TL Ödeme!

2018 Emlakçı Komisyonu için Sınırlama! 1.000 TL'lik Ev için En Fazla 30 TL Ödeme!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yeni yasa hazırladı. Yeni yasa ile birlikte gayrimenkul sektörünün bir çok alanında düzenlemeler yapılacak.

Bakanlık, Emlak Yasası’nda değişikliğe gidiyor. Yeni emlak yasası ile birlikte emlakçı komisyonlarına artık sınırlama geliyor.

Emlakçı Komisyonu için Sınırlama

Vatandaşların çok daha uygun bedeller ödemeleri için sektörde düzenlenen bir diğer değişiklik ise alım satım işlemlerinde ödenen emlakçı komisyonu.

Yüzde 3 Sınırlaması!

Yeni hazırlanan taslağa göre hem ev alım işlemlerinde hem de ev satış işlemlerinde tahsil edilen hizmet bedeli oranı, alım satımına ilişkin hazırlanan aracılık sözleşmesinde bulunan satış bedeli dikkate alınacak. Buna göre de satış bedeli üzerinden yüzde 3 üzerine çıkılması mümkün olmayacak.

Ev kirala ya da ev satışlarında hazırlanan sözleşmede kira bedeli ya da satış bedeli dikkate alınacak. Yani alınan emlakçı komisyonu kiralık evler için bir aylık kiranın üzerine çıkamayacak. Hizmet sözleşmesinde alım ve satım kapsamında hizmet bedeli oranına eğer yer verilmezse de bu oran satış ya da kirala bedelinin en fazla binde beşi kadar olacak. Ayrıca eğer yine bu oran yazılmasa bedel talep etme hakkı da bulunmayacak.

Yani 1.000 Türk Lirası  tutarında bir ev kiralandığını farz edelim. Eğer sözleşmede hizmet bedeli oranı yazılmışsa hizmet bedeli 30 TL olacak. Eğer sözleşmede bu oran yazılmamışsa 1.000 TL için hizmet bedeli  5 TL olacak.

Yeni gelen emlak yasası ile vatandaşlar artık çok daha uygun tutarda bedel ödeyecekler.

Herkes Emlakçı Olmayacak!

Bunlarında yanı sıra emlakçılık mesleği için de sınırlamalar gelecek. Emlakçılık yapmak için aranan şartlar belirlenecek. Bu şartlar kapsamında, 4 yıllık üniversite mezunu olunması, mezun olduktan sonra mesleki yeterlilik sınavına girilmesi. Mesleki yeterlilik sınavında yeterli puanı alan kişiler ise 1 yıl zorunlu olarak staj yapacaklar.

Emlak ofisleri için şartlar gelecek. Ofisler en az 30 metrekare büyüklüğünde olacak. Bu şarta uygun olmayan ofislerde kapatılacak. Yeni tasarının bu yıl içinde yürürlüğe girmesinin planlandığı açıklandı.

1 Görüş

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.