2017 Damga Vergisi Ne Kadar?

Öncelikle damga vergisi, bazı resmi sözleşmelerden ya da resmi belgelerden kanun tarafından belirlenmiş oranlara göre değişen tutarlar ile alınıyor olan vergi türüne deniliyor.

Öncelikle damga vergisi, bazı resmi sözleşmelerden ya da resmi belgelerden kanun tarafından belirlenmiş oranlara göre değişen tutarlar ile alınıyor olan vergi türüne deniliyor.

Kişilerden damga vergisinin alınabilmesi için bir takım şartlar bulunuyor. Bu şartlar arasında ise konu ile alakalı olan belgelerin ibraz edilebilir olması, imzalanabilecek bir belge olması ve hüküm içermesi gibi şartlar yer almaktadır. Ayrıca bunların yanı sıra imza niteliği taşıyan ibarelerin bulunduğu belgelerden de damga vergisi alınabilmektedir.

Genellikle gayrimenkullerin kiralanması ya da satılması halinde iki taraf arasında bir sözleşme imzalıyor. Fakat bazen taraflar bu sözleşmeyi yazılı olarak değil de sözlü olarak da gerçekleştirebiliyor. Yapılan bu gibi sözlü sözleşmelerde ise genellikle herhangi bir problem oluşması halinde yetersiz kalabiliyor ve davacı olan taraf kirayı resmi olarak ispat etmek orunda kalabiliyor. Bu gibi nedenlerden dolayı gerçekleştirilen sözleşmelerin yazılı olarak yapılması gerekiyor.

Bazen taraflardan biri veya her ikisi söz konusu olan sözleşmeyi noter huzurunda gerçekleştirmeyi talep edebiliyor. Noter huzurunda gerçekleştirilen kira sözleşmesi içinde damga vergisi ödenmesi gerekiyor. Ayrıca sözleşmenin kaç nüsha olduğunu da notere bildirmek gerekiyor. Bildirilmediği takdirde sözleşme iki nüsha olarak sayılabiliyor.

Bazen söz konusu olan kira sözleşmesinde sadece mal sahibinin ya da kiralayan kişinin imzasının yer alması fakat depozito tutarı veya kefalet şerhinin bulunmaması gibi durumlarda noter huzurunda gerçekleştirilen kira sözleşmesinden damga vergisi alınmıyor. Peki, 2017 yılı için belirlenen damga vergisi ne kadar?

2017 Damga Vergisi Ne Kadar?

Maliye Bakanlığı tarafından kanun gereğince 2017 yılı için belirlenmiş olan ve 1 ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan oranlara göre, noter huzurunda imzalanan kira sözleşmeleri için alınan damga vergisi kira bedeli üzerinden hesaplanarak binde 1,89 oranında tahsil ediliyor. Kefilli bir şekilde gerçekleştirilen kira sözleşmelerinde ise bundan başka olarak binde 9,48 civarında damga vergisi ödemesi gerçekleştiriliyor. Peki, damga vergisi ödeme tarihi ne zamandır?

Damga Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Eğer damga vergisi kâğıdını imzalayan kişi sürekli olarak bu verginin mükellefi ise, Damga Vergisi Kanunu’nun 22’inci maddesi gereğince bir sonraki ayın 23’ü akşamına kadar vergi dairesini bildirmesi ve 26’sı akşamına kadar da damga vergisi ödemesini gerçekleştirmesi gerekir.

Eğer damga vergisi kâğıdını imzalayan kişi sürekli olarak vergi mükellefi değilse, sözleşmenin düzenlenmiş olduğu tarihten itibaren 15 gün içerisinde vergi dairesine bildirerek aynı süre zarfı içerisinde damga vergisi ödemesini yapmış olması gerekir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.