Ülkemizdeki turizmin en hareketli olduğu, yaz aylarının en canlı geçtiği Bodrum’da perşembe gecesi (20.07.2017) 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Bodrum’daki deprem her ne kadar çok ucuz atlatılmış olsa da gözler çevre ilçelerde bulunan binalara çevrildi. Yaz aylarında toplam nüfusu 1,5 milyonun da üzerine çıkan Bodrum’daki binalarında yapılarına bakıldığında hiçte iç açıcı görünmüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sianji Group Başkanı Recai Çakır, o bölgedeki toplamda 100.000 binanın riskli yapıda olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda artış gösteren albenisi ile birlikte Bodrum inşaat sektörünün de en gözde bölgelerinden biri haline geldi. Her ne kadar deprem çok ucuz atlatılmış olsa da çevre ilçelerde bulunan binalar herkesin odak noktası oldu.
Çakır: Bodrum’daki Binaların Yarısı Riskli
Sianji Group, yaklaşık 30 yıldır Bodrum’a hem inşaat adına hem de turizm adına yatırımlar gerçekleştiriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sianji Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, Bodrum’da bulunan 200.000 bin binanın yüzde 50’sinin riskli yapı konumunda bulunduğunu söyledi. Bu binalarında yenilenmesi, sağlıklı ve oturabilir duruma getirilmesi gerektiğini belirtti.
Çakır: 1999 Depremi Öncesinde Binalar Riskli
Konuyla ilgili açıklama yapan Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olan Recai Çakır ise Bodrum’daki beyaz boyalı veya taştan yapılmış, düz çatıları olan binaların yarısının 1999 depreminden sonra inşa edildiğini söyledi. 1999 depreminden önce inşa edilen her binanın riskli yapı konumunda bulunduğunu belirtti.
Harcanması Gereken Bütçe 7,5 Milyar TL!
1999 yılından önce yapılan tüm binaların yenilenmesi için harcanması gereken bütçenin 7,5 milyar TL değerine tekabül ettiğini belirten Çakır, bu bütçenin yarısı konut projeleri diğer yarısı için ise turizmde kullanılması için fon oluşturulması gerektiğini belirtti. Bodrum’daki oluşan yapılaşmanın hatalı imar yönetmeliği ile meydana geldiğini söyleyen Çakır, Bodrum’un turizmin ana yerlerinden biri olduğunu, dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kooperatiflerine yerine sahile sıfıra sıfır otellerin, otellerin arkalarına ise rezidans proje yatırımlarının yapılması gerektiğini belirten Çakır, Bodrum’da yaşamın 12 aya kadar yükseleceğini söyledi.
Kocadon: Bodrum Depreme Dayanıklı
Depremin şiddetinin büyük olmasına rağmen herhangi bir hasarla karşılaşılmadığını söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, sadece seneler önce terk edilmiş bir kaç yapıda hasar meydana geldiğini, eski yıllarda yapılmış binaların bile halen daha ayakta kaldığını, Bodrum’un depreme dayanıklı olduğunu gördüklerini söyledi.