1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nde, köprünün bacaklarının yer alacağa her iki yaka üzerinde kara bağlantı bölgelerinin sondaj çalışmaları sonlandırılması ile beraber projenin inşaat çalışmaları hızlandı.
Çalışmalar Hızlandırıldı
Dünya üzerinde en uzun orta açıklık mesafesine sahip olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde, bacaklarının yer alacağı iki yakanın da kara bağlantı yolundaki sondaj çalışmaları bitirildi. Gerçekleştirilen bu çalışmaların akabinde, projenin inşaat çalışmaları ise hız kazandı.
Proje alanında kuru havuz üretimi kazı çalışmaları ile köprü kesonlarının yerleştirileceği bölgelerde deniz altının tarama çalışmaları da tamamlandı.
Toplam Uzunluğun 4 Bin Metre Olması Öngörülüyor
Marmara Bölgesi’nde beşinci asma köprü olarak hayata geçirilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün orta açıklığı 2 bin 23 metre, yan açıklıkları ise 770’şer metre olacak şekilde inşa edilecek. Ayrıca her iki yakadan yaklaşık olarak 60 ve 365 metre uzunluğundaki viyadükler ile beraber söz konusu projenin totaldeki uzunluğu ise 4 bin 608 metre civarında olması bekleniyor.
2×3 şerit olarak hayata geçirilecek olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayrıca tabliyesi yaklaşık olarak 45 metre civarında bir genişliğe sahip, 3,5 metre civarında da yüksekliğe sahip olacak. Tabliyenin iki tarafı için bir de bakım onarım maksatlı kullanılacak olan yürüme yolları inşa edilecek.
Boğazın Gerdanlığı Olarak Nitelendiriliyor
1915 Çanakkale Köprüsü Projesi hayata geçirildiğinde, dünya üzerindeki en uzun orta açıklığa sahip olan köprü niteliği kazanmış olacak. Üstelik söz konusu olan köprü ile beraber hayata geçirilen 4 betonarme viyadük, 33 üstgeçit köprüsü, 10 altgeçit köprüsü, 2 yaklaşım viyadükü, 43 altgeçit, 6 köprü, 115 farklı boyutlarda menfez, 4 otoyol hizmet tesisi, 12 kavşak, 2 bakım işletme merkezi ve 6 ücret toplama istasyonu da hizmete sunulmuş olacak.
“Çanakkale Boğazı’nın Gerdanlığı” olarak anılan söz konusu projenin sondaj çalışmaları tamamlanıp inşaat çalışmalarına geçilmesi ile birlikte şantiye kurulumları da hız kazandı.
Proje kapsamında yürütülen kamulaştırma çalışmaları ise halen daha sürdürülüyor.