Kiraların bu denli yüksek olduğu şu dönemde tek başına ev masraflarını yüklenmek biraz zor olabilir. Dolayısıyla bazen ev tutarken bir arkadaşa ihtiyaç duyulur ve bunun için ya ilan verilir ya da tanış arkadaşlardan biri ile anlaşılır. Böylelikle hem kira yükü, hem de giderler bölüşülmüş olur.
Fakat bazen böyle durumlarda işler yolunda gitmeyebilir ve ev geçindirme yükü paylaşılan ev arkadaşı kirayı dahi ödemeyebilir. Böyle bir durum karşısında yapılması gereken şey ev arkadaşına kirayı aksatmaması konusunda ince mesajlar vermektir.
Bunu bir örnek ile anlatacak olursak, eğer ki ev arkadaşı ödemeleri geciktirmeyi bir adet haline getirmişse ya da kısa süre önce işten çıkmış, maddi bakımdan dert yakınıyorsa, garanti sağlayabilmeniz için kira sözleşmesini ona imzalatmanız gerekir. Çünkü kira sözleşmesinde sizin imzanız varsa, ev arkadaşınız buna güveniyor olabilir. Bu gibi durumlarda en kesin ve garantili yöntem ise ortak olarak bir kira sözleşmesi yapmaktır. Böylelikle her iki tarafta, kiradan dolayı eşit yükümlülüklere sahip olur.
Sözleşmeyi ortak imzaladığınız halde ev arkadaşınız ödemeleri aksatmaya devam ederse, bu durumda önce konuşmanız gerekir. Bu da işe yaramadığında derhal yasal yollara müracaat edebilirsiniz. Bu durumda da sözleşmede kefil gösterilmişse, ev arkadaşınızın kefili, kiranın yarısını ödemek zorundadır.
Fakat bu durumda sözleşmede yalnızca sizin imzanız bulunuyorsa, o zaman durum biraz problemli olabilir. Bu durumda ödemesi gereken kira bedelini ev arkadaşınızdan şahsen istemeniz gerekecektir. Sözleşmede adı geçmediği için kendi geri çekebilme gibi bir durumla da karşılaşabileceğinizi unutmayın.
Ev arkadaşınızın kira ödememesi durumunda ne yapmanız gerektiğini kısaca özetleyecek olursak, öncelikle yakınınız olsun ya da olmasın oturup konuşmanız gerekir. Ödemeleri geciktirmesinin nedenini, bu durumun geçici olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer ki geçici bir durumsa, ona biraz daha mühlet verebilirsiniz. Eğer aksini düşünüyorsanız da evleri ayırmayı teklif etmelisiniz. Ya da konuşmanız karşısında sert bir tepki ile karşılaşırsanız, vakit kaybetmeden yasal yollara başvurmalısınız.