Kiralarken Verilen Depozito Nasıl Geri Alınır?

Bazı taşınmaz mal sahipler, mülklerini kiralarken bir kira bedeli ya da belirledikleri bir bedel kadar kiracıdan depozito talep ederler. Kiracının mülkü boşaltması halinde verilen depozito bedeli ya da bir kısmı mülk sahibi tarafından kiracıya geri ödenir.

Fakat bazen bazı durumlarda depozito tutarı kiracıya hiç ödenmeyebilir. Söz konusu olan bu durum kiracının taşınmazda açmış olduğu hasar göre değişiklik gösterebilirken, ev sahiplerinin geri ödeme yapmak istememesinden de kaynaklanabilir.  Böyle bir durumda kiracı ev sahibine verdiği depozitoyu nasıl alır?

Depozito Miktarı Neye Göre Belirlenir?

Mülk sahibinin talep edeceği depozito miktarı, Borçlar Kanunu’nda belirtilen sınırlara göre belirlenir. Bu kanuna göre mülk sahibinin depozito talebi bir takım sınırlandırmalara tabi tutulur. Belli başlı durumlarda ise kiracı ve mülk sahibi kendi aralarında uzlaşma yaparak daha az bir miktarda ya da vadeli bir şekilde depozito ödemesi yaparlar. Ayrıca Borçlar Kanunu’na göre alınabilecek en fazlşa depozito bedeli 3 kira bedelini aşamaz.

Depozito Nasıl Geri Alınır?

Bir kiracı, mülk sahibine vermiş olduğu depozitoyu geri alabilmek için kira kontratının bitmiş ve kiracının mülkü boşaltmış olması şarttır. Normal şartlarda kiracı mülke zarar vermediğinde ve kira sözleşmesine aykırı bir durum yaşanmadığında, mülk sahibi depozitoyu geri yatırmak zorundadır.

Kira sözleşmesinin son bulduğu tarihi takip eden ilk 3 ayda mülk sahibi eski kiracısına sözleşmeye yönelik bir dava açmaz ya da icra yoluna başvurmazsa, kiracının talebi doğrultusunda depozito bedeli banka tarafından kiracının hesabına yatırılır.

Depozitoyu Geri Ödemek İstemeyen Ev Sahibi İçin Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle kiracının, kira sözleşmesinin feshinin ardından depozitosunu geri alabilmek adına mülk sahibine başvurması gerekir. Bu süreçte herhangi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmamak adına başvurusunu yazılı olarak gerçekleştirmesi daha doğru olacaktır. Eğer ki mülk sahibi depozitoyu geri ödemek istemez veya mülkteki hasarı abartarak fazladan kesinti yapmak isterse, kiracının mülk sahibi aleyhine icra takibi açtırması ve ödediği depozitoyu geri talep etmesi gerekir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.