Türkiye’deki yapı sektörünün 20 yıldır depremi odak noktasına aldığını söyleyen Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, yangının da tehdit unsuru olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Türkiye’deki konut sayısında artış meydana gelmesi, zamanla eskiyen, bakımları yapılmayan önleyici sistemler ile birlikte denetimsizlik gibi sebeplerden dolayı ülkemizde meydana gelen yangın sayısının her sene ortalama olarak yüzde 10 oranında yükseldiğini söyleyen Hinginar, bunun asıl nedeninin yangın güvenliğinde yetersiz olduğunu söyledi. Bina stokları incelendiği zaman bugün yalnızca yüzde 20’lik kısmının yangın önleminin bulunduğunu söyleyen Hinginar, geriye kalan yüzde 80’lik kısmının yeterli yangın önlemlerinin olmadığını söyledi.
Binalarda Yanıcı Malzemeler Kullanılıyor
Bugün evin bir odasında oluşan yangının her yere dağılmasının 3 dakika gibi kısa bir sürede oluştuğunu söyleyen Hanginar, 1950’li senelerde bu sürenin 15 dakika olduğunu, yangının günümüzde bu kadar hızlı yayılmasının asıl nedeninin binalarda yanıcı malzeme içeriklerinin kullanıldığını söyledi.
Yeni Malzeme Eski Denetim Yöntemi
Her geçen gün inşaat ve gayrimenkul sektörüne yeni malzemelerin sunulduğunu söyleyen Hinginar, bunların denetimlerinin, testlerinin, inceleme ve kontrollerinin eski yöntemlerle yapıldığını, değişen malzeme uygun olarak değişen denetimlerim sağlanmadığını söyledi.
Hinginar, ülkemizde yangın riskinin azaltılması kapsamında yapılarda yangının kontrol alınması, yangının daha fazla yayılmasına izin verilmeyecek malzeme ile yöntemlerin kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Yangın Yönetmeliği İyi Ama Denetim Yok
Şuanda Türkiye’de uygulanan Yangın Yönetmeliğinin Avrupa’daki yönetmeliklerin seviyesinde olduğunu söyleyen Hinginar, ancak bu yönetmeliğin hem uygulanmasında eksikler olduğunu hem de denetimsizlikler olduğunu söyledi.
Kural Var Ama Uygulayan Yok!
Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 2015’te düzenlendiğini söyleyen Hinginar, yanıcı malzemelerin yapıların dış cephelerinde kullanılmasına yasak geldiğini, fakat halen daha bu kuralları uymayanların olduğunu söyledi.
Yangından Ölenlerin Çoğu Zehirli Maddeler
Yangına dayanıklı olmayan yalıtım malzemelerinin kullanılmasının sonucunda binaların kısa süre alev aldığını söyleyen Hinginar, yine bunun sonucunda zehirli gazların açığa çıktığını, yangının su ile söndürmenin imkansız hale geldiğini söyledi. Cephe kaynaklı yangınlarda ısı artışlarının çok hızlı meydana geldiğini söyleyen Hinginar, çok kısa zamanda tüm yangının etkisini gösterdiğini, yangında ölenlerin yüzde 40 ile 60’ının nedeninin yanıcı malzemelerin oluşturduğu toksit maddelerden kaynaklı oluşan zehirli gazların olduğunu söyledi.