Aslında adını günlük hayatımızda sıklıkla duyduğumuz KOBİ’ler, yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen işletmelerdir.
KOBİ Nedir?
Kelime anlamına bakacak olursak KOBİ; Mikro, küçük ve orta ölçekli olacak şekilde Küçük ve Orta Bütçeli İşletmeler olarak bir yıllık hasılatı ya da mali bilançosu 25 Milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler olarak tanımlayabiliriz. Bir işletmenin KOBİ statüsünde yer alabilmesi için yıllım olarak 250 kişiyi aşmayan işçi istihdam etmesi, 50 Milyon Euro’ya kadar kazanç sağlaması ve hizmet sektörü ile üretim sektöründe faaliyet gösterme şartı aranmaktadır.
KOBİ’lerin 3 farklı çeşidi vardır. Mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olan bu 3 çeşit KOBİ’lerde; çalışan işçi sayısı, yıllık ve ayık olmak üzere satış miktarı, ortaya koyulan sermaye ve miktarı, hizmet vermiş olduğu alan ve çalışanların yıllık maaş dağılımı gibi birçok ölçütün etkisi vardır.
KOBİ Olmanın Şartları Nelerdir?
KOBİ kapsamında 3 farklı türde işletme olması sebebiyle bunu sınırlı değil de bir bütün olarak düşünmek gerekir. Mikro ölçekli bir KOBİ olabilmek için işletmenin bir yılda 10 kişiden az çalışanı olması ve yıllık cirosunun da 1 Milyon Türk Lirası’ndan az olan bir işletme olması gerekir. Küçük ölçekli bir KOBİ olabilmek için işletmenin bir yılda 50 kişiden az çalışanı olması ve yıllık cirosunun ise 5 Milyon Türk Lirası’ndan az olan bir işletme olması gerekir. Orta ölçekli KOBİ’nin ise bir yılda 250 kişiden az çalışanı ve mali bilançosunun da 150 Milyon Türk Lirası’ndan az olan bir işletme olması gerekir.
Emlakçılar KOBİ Desteklerinden Faydalanabilir Mi?
Şöyle ki KOBİ’nin kısaca tanımı iş kuranlar, firmalar ve esnaflar olarak bilinir. Bunun ile beraber mikro ölçekli KOBİ tanımı da göz önünde bulundurduğumuz zaman elbette ki emlakçıların da KOBİ desteklerinden faydalanması mümkündür.