Yalıtım için yapılan çalışmalar ile birlikte enerji verimliliğini yükseltme kapsamındaki yasal düzenlemeler 4 milyar dolar değerine çıkan çatı cephe sektörüne hareket getirdi.
Geçen sene Türkiye’de 166,2 milyon metrekare çatı malzemesi kullanımı gerçekleşti. Bu sene ise söz konusu malzemenin kullanım oranı yüzde 2,8 oranında artış gösterdi. Yıl sonunda ise bu büyüklüğün 171 milyon metrekareye kadar çıkması beklenmekte. Yapılan yasal düzenlemelerin, kentsel dönüşüm ile renovasyon projeleri sektörünün iş hacmini yükseltmesi beklenmekte. Buna ek olarak teknolojinin gelişmesi, teknolojiye yeniliklerin gelmesi ile birlikte çatı sektörü kaplama pazarının yüzü de değişiklik göstermeye başladı.
Yalıtım alanındaki çalışmalar, enerji verimliliğini artırma kapsamında yasak düzenlemeler çatı cephe sektörüne bir hayli hız kazandırdı. Enerji Performans Yönetmeliği kapsamında 2020’ye kadar 20 milyon konut Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alması gerekecek. EKB’nin sektör büyümesine çok fazla olumlu katkı sağlayacak.
Çatı Sektöründe 150.000 Kişi İstihdam Ediliyor!
2016 yılı itibari ile Türkiye’deki çatı alanı 1 milyar metrekare büyüklüğünde. Bu alanın endüstri çatısı olan kısmı 135 milyon metrekareye tekabül ederken, geri kalan 865 milyon metrekarelik çatı ise ev çatılarından oluşmakta. Çatı sektöründe faaliyet gösteren firmalar ise 1500 adet. Bu rakamın 500 tanesi ise üretim, ithalat ve satış alanında faaliyet göstermekte. Çatı kaplama, çatı yalıtımı, çatı tamiratı, yenilenmesi, onarımı, kurulumu kapsamında da ülkemizde 150 bin kişi istihdam ediliyor.
Çatı Malzemesi Tüketimi Artıyor
2013’te 145 milyon metrekare, 2014’te 153 milyon metrekare, 2015’te 160 milyon metrekare, 2016’da 166,2 milyon metrekare büyüklüğünde çatı kaplama malzemesi tüketimi gerçekleşti. 2017 yılı sonunda bu rakamın yaklaşık olarak 171 milyon metrekare olması beklenmekte. Türkiye çatı cephe pazarında üretimi yapılan malzemeler hem kalite hem de çeşitlilik kapsamında Avrupa standartlarını yakalamış durumda.
Türkiye’deki Yalıtımsız Çatılar 7 Milyon Adet
ÇATIDER’in yapmış olduğu araştırma doğrultusunda son 10 senelik dönemde yalıtımı olmayan, hatalı çatıların Türkiye ekonomisine zarar verdiği bütçe 26 milyar TL tutarında. Kat adetine bağlı olarak değişkenlik göstermek koşulu ile yalıtım olmayan çatılarda ortalama olarak 20 ile 30 arasında enerji kaybı olmakta. Yapılan onarım ve yalıtım çalışmaları sonrasında enerji harcamalarında minimum yüzde 50 oranında tasarruf gerçekleşecek. Ayrıca ülkemizde bulunan 9 milyon adet binadan 7 milyon adetinin yalıtımının olmadığı, standartların çok uzak olduğu bilinmekte.
Yeşil Çatılar Gün Geçtikçe Daha Fazla Kullanılıyor
Daha sağlıklı, daha yeşil bir çevre oluşturulması kapsamında şimdilerin en gözde çatıları yeşil çatılar. Yeşil çatılar, bitkilendirilmiş, pencereler, ısı ve su yalıtım sistemleri, enerji üretimi yapan fotovoltaik sistemleri ile yağmur suyunu toplayan sistemlerden oluşmakta.
Doğaya uyum sağlayan, çevreci olan tasarımlar hem inşaat sektöründe hem de çatı sektöründe her geçen gün daha fazla önemli olmakta. Hem Türkiye’de hem de dünyada sayıları gün geçtikçe artış gösteren yeşil çatıların sistemleri sayesinde sel risklerini azaltıyor.
Enerji Üreten Çatı Dönemi
Ayrıca son dönemlerde çatılarda çok fazla güneş panelleri kullanılmaya başlandı. Güneş hem ekonomik olması hem de sınırsız ve çevreci olması açısında en büyük enerji kaynaklarımızdan biri. Avrupa’da çoğu ülkede bitkilendirilmiş, endüstriyel teras çatı ya da fotovoltaik güneş panelleri ile kaplama zorunluluğu bulunuyor. Çatıların daha verimli hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor.