Bireyler, ölümleri halinde sahip oldukları malın paylaşımına önceden karar verebilecekleri gibi, herhangi bir vasiyet belirtilmemesi hakkında hukuka uygun olacak şekilde bir paylaşım yapılmaktadır.
Vasiyet Nedir? Vasiyet Nasıl Hazırlanır?
Bir kişi ölümünden önce mirasının kime kalacağı konusunda yalnız başında bir tasarrufta bulunabilir. Bu uygulama ‘vasiyet bırakmak’ olarak tabir edilir.
Bir vasiyetname 2 şekilde yazılabilir;
- Kişinin ölümünden önce boş bir kâğıda kendi el yazısı ile yazmış olmasıdır. Vasiyetnameyi atmış olduğu imza ve tarih sayesinde hazır hale getirebilirsiniz. Fakat olası bir problem ile karşı karşıya kalmamak adına vasiyetnamenin bir noterde muhafaza edilmesinde her zaman fayda görülür. Aynı zamanda noter, vasiyetnameyi hazırlayan kişinin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne vasiyetname hakkında bilgilendirme de yapabilir.
- Eğer ki vasiyetname hazırlayacak olan kişinin okuma yazması bulunmuyorsa ya da vasiyetname hazırlama konusunda bilgisi yoksa yanına iki şahit alarak notere gider. Burada notere vasiyetnamesini anlatır ve yazılı bir hale getirilmesini sağlar. En son olarak da şahitler ve kişi tarafından hazırlanmış olan vasiyetname okunarak/okutularak imzalanır ve böyle geçerli bir hale getirilir. Talep edilmesi halinde de noter tarafından muhafaza edilmesi sağlanır.
Vasiyetname Yazmayan/Yazdırmayan Kişilerin Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Kişinin ölümünden önce bir vasiyetname hazırlamaması halinde, mirasının geçebilmesi için hukuki olarak bir takım varisler belirlenmiştir. Hukuki açıdan varislerin sıralaması biraz karışık olsa da kaba tabirle şu şekilde olmaktadır:
- Ölen kişinin eşi ve çocukları yaşıyorsa, mirasın 1/4’i eşe verilir. Çocukların vefatı durumunda da çocukların çocuklarına verilir.
- Çocukları yoksa eş, anne-baba da yaşıyorsa mirasın yarısı eşe, yarısı anne ve babaya verilir. Eş ölmüşse de eşin kardeşlerine verilir.
- Anne-baba, çocuk ve kardeşler yoksa büyükanne-büyükbaba varis olur. Bu durumda eş yaşıyorsa da mirasın ¾’ü eşe verilir.
- Büyükanne-büyükbaba yaşamıyorsa, onların yerine dayı, hala, amca, teyze mirasta hak sahibi olur.
- Dayı, amca, hala, teyze bulunmuyorsa, onların çocuklarına verilir.
- Söz konusu akrabaların hiçbiri yoksa mirasın tümü eşe verilir.
- Ölen kişinin eşi de yoksa ve diğer akrabalar da hayatta değilse kişinin sahip olduğu tüm mirası devlete aktarılmaktadır.