Günümüzde alışagelmiş kiralama seçenekleri geride kalmaya başlamış, kira kontratı önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Bu durum beraberinde kira bedeli, kira zammı gibi değerlerin belirlenmesi için de önemli hesap aşamaları getirmiştir.
Konuya en iyi şekilde vakıf olabilmek adına ilk etapta ‘kiralama’ kelimesini tanımak ile başlayalım. Bir gayrimenkul üzerinde belirli bir süreçte, belirli şartlar altında ve bir bedel karşılığında geçici olarak kullanım hakkına sahip olma durumuna kiralama adı verilir.
Kiralama işleminde gerek mülk sahibinin, gerekse kiralayan kişinin tüm haklarını koruma altına almak esas alınır. Bu nedenle de her iki taraf, hakların yazılı olduğu bir kira sözleşmesi imzalar. İmzalanan bu sözleşme ile hem kiracı hem de mülk sahibi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek mecburiyetindedir.
Genellikle gayrimenkul kiralama işlemlerinde en çok merak edilen konular belli başlı konulara kısa kısa değinerek bilgi sahibi olmanızı sağlamaya çalışacağız.
Ortalama Kira Bedeli Nedir?
Bir konutun kira bedeli genellikle satış bedeli üzerinden hesaplama yapılarak belirlenir. Söz konusu olan oran 200’de 1 ya da 180’de 1 olacak şekilde gerçekleştirilir. Örneğin 250 bin TL’ye alınmış olan konut ortalama 1300 TL gibi bir bedel karşılığında kiraya verilebilir. Elbette ki bu oranlar, gayrimenkulün bulunduğu konuma göre de değişiklik gösterebilir.
Yıllık Kira Zammı Neye Göre Belirlenir?
Konut kira bedellerinde gerçekleştirilen zam, artışın gerçekleştirileceği aydan bir önceki ayın Üretici Fiyat Endeksi’nin bir yıllık ortalamasına göre hesaplanarak belirlenir. Mülk sahibi bu oranlara eşit ya da daha az bir oran ile zam yapabilir.
5 Yıllık Kiralamada Zam Nasıl Yapılır?
Eğer ki kira sözleşmesini 5 senelik olarak gerçekleştiriyorsanız ve 5 yılın ardından sözleşmeyi yenileme gibi bir durum söz konusu ise, yine kira zammı TÜFE oranına göre hesaplanarak belirlenir.
Yabancı Para Biriminden Kiralara Nasıl Zam Yapılır?
Kirala işleminin başında kira bedelinde yabancı para birimi olarak anlaşma sağlandıysa, mal sahibi 5 yıl zam yapamaz. 5 yılın sonunda ise zam, söz konusu para biriminin o günkü değerine göre yapılır.
Kiracı Aleyhine Düzenleme Yasağı Nedir?
Bazı mülk sahipleri kira ödemesi alamadığı zaman ceza ücreti talep edebilir ya da sonraki kiralarını peşin isteyebilir. Bunda herhangi bir kanuni hüküm söz konusu değildir.