Şantiye Binaları ve Tanıtım Ofisleri İçin Yapı Ruhsatı Gerekir Mi?

Emlak sektörünün gelişmesi ile birlikte emlak literatürüne örnek daire, tanıtım ofisi gibi kavramlar da girdi. Bu yapıların ise yapı ruhsatı gerektirip gerektirmediği konusunda oldukça çeşitli bilgiler mevcut.

Emlak sektörünün gelişmesi ile birlikte emlak literatürüne örnek daire, tanıtım ofisi gibi kavramlar da girdi. Bu yapıların ise yapı ruhsatı gerektirip gerektirmediği konusunda oldukça çeşitli bilgiler mevcut.

Şantiye binaları, inşaat yapım aşamasında iken, inşaat çalışanları için yeme, içme, giyinme, barınma, dinlenme ve günlük bir takım ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere inşa edilmiş olan küçük bir yapıdır. Öte yandan inşa edilen binaların tanıtımını ve satışını gerçekleştirmek için inşa edilmiş olan yapılar için de şantiye binası adı kullanılır.

Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçerisinde yer alan ya da bu alanların Dışında Planı Bulunmayan Alanlar İçin Uygulanacak Olan İmar Yönetmeliği içerisinde, ruhsata gerek duyulmadan inşa edilebilecek bir takım alanlar hakkındaki hükümler açıkça belirtiliyor.

Yapılar, İnşaat Devam Ettiği Sürece Kullanılabilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmiş olan ve 35’inci maddede yer alan söz konusu bu hükümlere göre; gerekli görülmesi ve ihtiyaç duyulması halinde inşaat devam ettiği süre zarfı boyunca kullanılmak ve daha sonrasında yıkılmak üzere inşa edilecek olan şantiye binaları, yönetmelikte bildirilmiş olan koşullara ve ölçülere tabi tutulmaz. Fakat yapımı sürdürülen inşaatın bitirilmesinin ardından inşa edilmiş olan bu şantiyeler yıkılmadığı takdirde, onlar için yapı kullanım ruhsatı da verilemez.

Söz konusu olan bu hükümden elde edilecek olan neticeye göre, zaten daha öncesinde ruhsat tahsis edilmiş olan şantiye alanlarına, inşaat işçilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla kurulmuş olan şantiye binaları adına tekrardan bir ruhsat alınmasına gerek yoktur. Fakat inşa edilen yapıların tamamlanmasını ardında da şantiye binalarının yıkılması zorunludur. Şantiye binalarının yıkılmak istenmemesi halinde ise, söz konusu olan bu binalar için plan ve mevzuat çerçevesinde ikinci bir defa yapı ruhsatı ile beraber yapı kullanım izni alınması da zorunlu kılınır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.