Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye’de Dünya genelindeki en ucuz inşaat demirinin satıldığını ifade etti.
Hurda, elektrot ve refrakterde yer alan fiyat artışı ile birlikte çelik fiyatları da yükselmeye başladı. Çelik fiyatlarındaki bu yükselmeden sonra ise Türk müteahhitlerden paydos çağrısı geldi. Devam eden süreçte ise sektör içerisinde çözüm arayışları başladı.
Türkiye’nin iç piyasasında geçerli olan inşaat demiri fiyatlarının, Dünya genelindeki en ucuz fiyatlara sahip olması ile tanınan Çin ve BDT piyasalarından dahi aşağıda olduğuna dikkat çeken Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, çelik fiyatlarının hem arz ve talep dengesine, hem de girdi maliyetlerinin yaşadığı seyre ve döviz kurlarına göre oluştuğunu ifade etti.
Türk çelik sektörü için ‘tek başına fiyat belirleme gücü yok’ tanımı yapan Yayan, inşaat sektörü temsilcilerinin sunduğu çözüm önerilerinin, çelik fiyatlarının nasıl meydana geldiğinin bilinmemesini ya da bilinçli olarak çelik fiyatlarının oluşumundan haberdar değilmiş gibi davranıldığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Türk çelik üreticilerine yönelik yapılan eleştiriler hakkında da yorumlama yapan Yayan, çelik üreticilerine ‘üretmedikleri demiri dahi satmışlar’ şeklinde eleştiri yapıldığını ifade ederken, bu eleştirileri yapan kişilerin konuya hakim olmadığını, çelik sektörünün stok satışı yapmadığını, çünkü stoka koyulan ürünlerin fiyat dalgalanmalarına yenik düştüğünü ifade etti.
‘Müteahhitlerin Paydos Çağrısı Mantıksız’
Yayan, müteahhitlerden gelen paydos çağrısını ise mantıklı bulmadığını aktarırken, Türkiye’nin en önemli sektörü olan inşat sektörünün sık sık gündeme getirdiği paydos tehdidin mantıklı olmadığını belirtti.
İnşaat demiri sektöründe entegre tesislerin bulunmayışı sebebiyle hurdalardan kalitesiz ürün üretildiğinin iddia edildiğini aktaran Yayan, sektör alıcılarının cevher üretimini savunduklarını, hurda üretiminin ise kalitesiz olduğunu belirttiklerini söylerken, hurda üretiminin, cevherden yapılan üretimler ile aynı özelliklere sahip olduğunu aktardı. 1940 yılından bu yana çelik sektörünün Türkiye’de aktif olduğunu ifade eden Yayan, hangi girdinin kullanılarak çelik üretimi yapılacağı konusunda fayda ve maliyet analizinin sürekli olarak gerçekleştirildiğini aktardı.
Demir İhracatı Yüzde 17,2 Düştü
2017 yılı içerisinde inşaat demiri ihracatında yüzde 17,2’lik bir azalma yaşandığını belirten Yayan, bu rakamın 3,55 milyon ton demirde kaldığını aktardı. İhracatta meydana gelen bu daralmanın, üretim aşamasını baskı altına aldığını belirten Yayan, yaşanan bu baskıya rağmen ağırlıklı olarak inşaat demiri üretimi gerçekleştirildiğin, bu üretimin de yüzde 9,3’lük bir artış yaşayarak 14,7 milyon tona ulaştığını ifade etti.
İnşaat çeliği için gerçekleştirilen gümrük vergisi uygulamasının Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 30’dan yüzde 10’a düşürüldüğünü belirten Yayan, yaşanan fiyat artışının gümrük vergileril ile alakalı olmadığını ifade etti. 2015 yılında yaşanan dampingli ithalata karşı sigorta görevi görüldüğünü aktaran Yayan, ihracata yüzde 10 vergi getirilsin şartının da mantıksız bulunduğunu aktardı.