Bir taşınmaz malın değerini, kiradan yola çıkarak belirlemek elbette ki mümkündür. Türkiye genelinde, gerçekleştirilmiş olan bir yatırımın geri dönüş süreci 18 yıl civarına isabet etmektedir.
Bu süreç de aylık kiranın yaklaşık olarak 216 katına denk gelmektedir. Buna ilaveten bir konuta değer kazandıran başka bir takım özellikler de konutun bulunduğu binanın yeni olması, merkezi bir konumda yer alması, ulaşım imkânlarının kolay ve çeşitli olması, cephe özellikleri, konutun yer aldığı kat, site içinde olması, asansörü bulunması ve bir manzarası olmasıdır.
Geri dönüş süreci, terimsel olarak ‘amortisman süresi’ adı ile tanımlanmaktadır. Hesaplama aşamasına geçmeden önce amortisman süresi hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilmek için şu içerikleri inceleyebilirsiniz:
[irp posts=”545″ name=”Amortisman Süresi Nedir, Nasıl Hesaplanır?”] [irp posts=”1471″ name=”Amortisman Süresi Kira Bedelini Etkiler Mi?”] [irp posts=”1663″ name=”Amortisman Süresi Kirayı Nasıl Etkiler?”]Örnek Konut Değeri Hesaplaması
Bir taşınmaz malın değerini kiraya göre belirlemek gerekirse, bir aylık kira bedeli bin 500 Türk Lirası olan bir konutun yıllık bazda kira getirisi 18 bin Türk Lirasıdır.
Bir konutun yatırımı 18 yıllık bir süreçte geri dönüşüm sağlıyorsa 18.000 x 18 = 324.000 Türk Lirası şeklinde hesaplanır.
Söz konusu olan bu rakamların az bir miktarda yukarı ya da aşağı yönlü değişiklik göstermesi de elbette ki söz konusudur. Bin 500 Türk Lirası kira bedeli olan bir konutu 324 bin Türk Lirası gibi bir bedel karşılığında satın alınması halinde değerinde olan bir konut satın alınmış olur.
Öte yandan gelir giderlerin de bu gibi hesapları değiştirebileceğini de unutmamak gerekir. Eğer ki genel gideri fazla olan bir konut satın alıyor ya da satıyor iseniz, kira değerinden genel gider adına kiracı tarafından ödenecek olan bedel düşürülerek bir hesaplama yapılması gerekir. gene giderler adına yapılan ödemeler işin içine dahil olmadan yapılan hesaplamalarda genellikle konutun kendini amorti etme süresi daha uzun çıkar. Ne kadar çok gider olursa, konutun kendini ödeme süresi de o kadar uzayabilir.
Sahip olduğunuz ya da satın alacağınız konutun değerini hesaplanması adına en sağlıklı yöntem ekspertiz raporunun hazırlanmasıdır. Mülkün oda sayısı, bakım durumu, bina yaşı gibi konut özellikleri ve hastanelere, okullara, ulaşım olanaklarına yakınlığı gibi genel özelliklerine ve civar bilgisine göre gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından hazırlanan ekspertiz raporu ile mülkünüzün en doğru değerini öğrenebilirsiniz.