THBB Açıkladı: Hazır Betona Güven Zirvede!

Her ay düzenli olarak Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan, sektördeki faaliyetleri, güveni ve beklentiyi ölçen Hazır Beton Endeksi'nin 2017 Temmuz Ayı Raporu açıklandı.

Her ay düzenli olarak Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından açıklanan, sektördeki faaliyetleri, güveni ve beklentiyi ölçen Hazır Beton Endeksi’nin 2017 Temmuz Ayı Raporu açıklandı.

Hazır Beton Endeksi, 2017 yılının Temmuz ayı içerisinde 100,62 seviyesine ulaşmayı başararak, geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 1,3’lük bir artış kaydetti.

Her ay düzenli olarak hazırlanan Hazır Beton Endeksi ile birlikye hem inşaat sektörü, hem de inşaat sektörü ile bağlantılı olan imalat ve hizmet sektörlerinde mevcut olan durum ve sektörlerin gelişme beklentileri de ortaya koyulmuş oldu. Hazırlanan bu raporda, Güven Endeksi, ilk defa kendi rekorunu kırarak 100 olan eşik değerinin üzerine çıkmayı başardı.

Göstergelerin Tamamı Pozitif!

Açıklanan raporda, 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden geçen 1 yıllık sürecin sonunda sektör güven endeksinin en üst seviyeye çıktığı belirtiliyor. İlk defa 100 eşik puanının üzerine çıkmayı başaran Güven Endeksi ile birlikte 4 endeksin tamamı ilk defa aynı anda eşik değerinin üzerinde olmuş oldu. Bu da göstergelerin tamamının pozitife döndüğünü net bir şekilde gösteriyor.

Hazır Beton Faaliyet Endeksi, 2016 yılının Temmuz ayında sahip olduğu değere oranla yüzde 2,2’lik bir artış yaşayarak; en fazla yükseliş gösteren endeks olmayı başardı. Raporun hazırlanma aşamasında ankete katılan firmalardan yüzde 54’lük bir kısmı, Temmuz ayı içerisinde satışların arttığını ifade ederken, yüzde 14’lük kısım satışlarda azalma olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Aynı zamanda alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirten firmaların oranının da yüzde 50’den fazla olması, faaliyette yer alan hareketlenmeyi teyit etmiş oldu.

Hazır Beton Güven Endeksi, temmuz ayı içerisinde bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 0,6’lık bir artış gösterdi. Yaşanan bu artış ile birlikte hazır beton sektörü içerisinde ekonomiye olan güvenin de arttığı göze çarparken, ankete katılan firmaların yüzde 23’lük kısmı yeni istihdam, yüzde 14’lük kısmı da yeni yatırım düşünüyor. Aynı zamanda firmaların yüzde 50’sinden fazla bir kısmı da önümüzdeki 3 aylık süreç içerisinde tedarikçilere verdikleri siparişin artış göstereceğini beklediklerini ifade ediyor.

 

Hazır Beton Beklenti Endeksi, İnşaat Sektörünün Gidişatını Gösteriyor

Hazır Beton Beklenti Endeksi, diğer endekslerde olduğu gibi Temmuz ayı içerisinde artış gösterdi. 2016 yılının Temmuz ayına oranla yüzde 0,9’luk bir artış gösteren Hazır Beton Beklenti Endeksi, aynı zamanda inşaat sektörünün gelecek süreçteki gidişatında da belirleyici bir rol oynuyor.

Önümüzdeki ilk 3 ay içerisinde satışlarda artış yaşanacağını düşünen firma oranı yüzde 54’lük kısıma tekabül ederken, satışların azalacağı yönünde beklentisi olan firmalar da yüzde 17’lik kısıma tekabül ediyor. Stoklarını artıracağını söyleyen firma sayısı ise, tüm firmaların yüzde 63’lük kısmına tekabül ediyor.

Bileşik endeks olarak tanımlanan Hazır Beton Endeksi ise, yaşanan gelişmelerden etkilenerek 2016’nın aynı dönemine orana yüzde 1,3’lük artış gösterip 100,62 puana yükselmeyi başardı.

 

 

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.