Geride kalan 1 yıl içerisinde hızlı bir büyüme yakalayan inşaat sektörüne devlet cephesinden destekler gelmeye de devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ortak bir çalışma başlatarak dar gelirli vatandaşın kendi evine sahip olmasına olanak sağlayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TOKİ, listenin ilk sırasında İstanbul olmak üzere birçok farklı şehirde dar gelirli vatandaşların kendilerine ait bir konutları olmaları için yeni bir projeye başlıyor. İlk etapta hem sosyal konut, hem de kiralık konut projelerine kredilendirme olanağı sağlayabilmek için mevzuat düzenlemelerini gerçekleştirecek olan bakanlıklar ve TOKİ, bankalar tarafından dar gelirli vatandaşlar için gerçekleştirilecek projelere destek sunulabilmesi adına gerekli mekanizmayı ve finansman modellerini şekillendirecek.
Konu ile alakalı bilgi paylaşımı gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOKİ tarafından inşa edilen konutlar için yüzde 10’a kadar düşen peşinat oranları ve 20 yıla kadar uzayan vade seçenekleri eşliğinde dar gelirli vatandaşların adeta kira öder gibi ev sahibi olmalarına olanak sağlandığını belirtirken, dar gelirli vatandaşlara konut kiralama ya da kullanım hakkın sunma şeklinde bir işleyiş düşünmediklerini ifade etti.
TOKİ tarafından inşa edilen konut projelerinde, ihale sürecinin sonrasında inşaatın başlaması ile birlikte inşa edilen konutların satış süreçlerinin de başladığını ifade eden Bakan Özhaseki, TOKİ projelerinin teslim tarihleri aşamasında tüm satışların da tamamlandığını ifade etti. TOKİ’nin sahip olduğu konut stoklarının önemli bir kısmının kentsel dönüşüm vasıtası ile gerçekleştirlen protokoller ve kamu kurumları ile gerçekleştirilen protokollerin kapsamında olduğunu ve bu protokollerin kapsamında bekletilen konutlar olduğunu ifade etti.
Yılda 500 bin Bağımsız Birim Kentsel Dönüşüme Tabii Tutulacak!
Hazırlanan mevzuata göre, dar gelirli vatandaşlara tahsis edilecek konutlar ve iş yerleri için borçlandırma işleminin gerçekleştirileceğini belirten Özhaseki, ilerleyen süreçlerde riskli bölgelerde konutu bulunan, ancak tapusu olmayan evlere sahip vatandaşlar için de bu uygulamanın yürürlüğe konulmasını planladıklarını aktardı. Her yıl içerisinde en az 500 bin adet bağımsız birimin yıkılarak, kentsel dönüşüm projelerine dahil olmasının hedeflendiğini aktaran Bakan Özhaseki, bu projelerin yaklaşık 200 bin adetinin İstanbul merkezli olacağını, 300 bin adetinin ise diğer şehirlerde gerçekleşeceğini ifade etti.