Kuruluşu 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile gerçekleştirilen, 1990 yılında yaşanan yolsuzluklar sebebi ile 2001 yılında tasfiye edilen Emlak Bankası, 2018 yılında tekrar faaliyete geçiyor.
Türkiye’nin gayrimenkul ve inşaat sektörünü desteklemek, vatandaşlara gerekli kredileri sunmak ve yetim haklarını koruma altına almak amacı ile Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen talimat ile açılan Emlak Bankası, 3 Haziran 1926 tarihinden, 2001 yılına kadar hizmet verdi. 90’lı yılların başında yaşanan birçok yolsuzluğa adı karışan Emlak Bankası, 2001 yılında tasfiye edilmişti. Aradan geçen 16 yıl sonra hükümet, mevcut yatırımlar için finansman sağlamak, gayrimenkul sektörünü desteklemek için Emlak Bankası’nı tekrar aktif hale getirmeyi hedefledi.
Hazırlık süreci için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’a 1 yıllık süre tanıyan hükümet, Emlak Bank’ın 2018 yılı itibariyle tekrar aktifleştirilmesini hedefliyor.
300 Milyon Dolarlık Sermaye!
Emlak Bank’ın hazırlanması için bankanın Genel Müdürü pozisyonunda yer alan Zeki Sayın’a ve ekibine 1 yıllık süre tanıyan BDDK, 300 milyon Dolar tutarında banka sermayesi ile, gerekli altyapıların hazırlanması ile birlikte bankacılık lisansı alınıp alınmaması konusunda inceleme başlatacak.
Şu anda mevcut 250 milyon Dolar tutarında nakdi ve gayri nakdi sermayesi bulunduğunu açıklayan Sayın ise, aynı zamanda bankanın Hazine’den tam 123 milyon Türk Lirası tutarında alacağının olduğunu belirtti. Bu durum karşılığında herhangi bir destek almadan kendi sermayesini oluşturmayı başarabilecek bir banka görünümüne sahip olunduğunu belirten Sayın, 2018 yılı itibariyle tekrar faaliyete geçebilmenin mümkün olduğunu aktardı.
Hedef Mega Projeler!
Bankanın hazırlık süreci hakkında bilgi veren Genel Müdür Zeki Sayın, bankanın yatırım bankası konseptinde hizmet vereceğini, başta mega projeler olmak üzere hem emlak, hem de inşaat sektörleri için faaliyetlerine devam edileceğinin bilgisini verdi. Faaliyet alanları içerisinde ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi amacıyla destek sağlamanın da yer aldığını belirten Sayın, bu tarz durumlarda bankanın yatırımcı pozisyonunda yer alacağını, yatırımı yaptıktan sonra yönetimin proje sahiplerinde olacağını belirtti.
Tarım alanında da faaliyet gösterileceğini belirten Sayın, özellikle tarım sektöründe yaşanan büyük problemler arasındaki toprak birleştirme işlemlerinin de bankanın sunduğu ana hizmetler arasında yer alacağının bilgisini verdi.
Faiz Alınmayacak, Ortaklık Kurulacak!
2018 yılı itibariyle hizmete geçmesi planlanan Emlak Bank hakkında açıklamalarda bulunan Genel Müdür Zeki Sayın, yatırım bankası olarak hizmet verecek olan Emlak Bank’ın projelerin gelirine ortak olacağını, bu yüzden faiz uygulaması gerçekleştirilmeyeceğini belirtti. Gerektiği kadar şube açılacağının, çok fazla şube gerekmeyeceğinin bilgisini veren Sayın, bankanın bu hedef ile ilerlemesi halinde faizsiz yatırım bankası olma özelliğini üstleneceğini de sözlerine ekledi.
Tasfiye edilmeye başlaması ile birlikte 400’e yakın şubesinin bir kısmının Ziraat Bankası’na, bir kısmının da Halkbank’a devredildiğini belirten Sayın, geride kalan 16 yıllık sürece rağmen bankanın faaliyet gösterdiği vakitlerde verdiği konut kredilerinin ödenmemesi sonucunda elde edilen gayrimenkul satışları sebebiyle birkaç kez vergi rekortmeni olmayı başardığını da sözlerine ekledi.