Belediyeler tarafından sunulan çevre temizlik hizmetlerinden faydalanıyor olan iş yerleri, konutlar ve başka amaçla kullanılan yapılar için ödenmesi gereken vergiye halk tarafından bilinen adıyla çöp vergisi, asıl adıyla da çevre temizlik vergisi deniliyor.
Arsa ve arazi gibi gayrimenkullerden alınmayan çöp vergisi, yalnızca belediye sınırları içerisinde ve mücavir alanların sınırları içerisinde yer alan yapılardan tahsil ediliyor. Bu vergi ile mükellef olan kişiler yalnızca çatısı olan gayrimenkul sahipleri olmuş oluyor. Eğer ki taşınmazda bir kiracı bulunuyorsa, o taşınmazın vergi ödemesinin kiracı gerçekleştiriyor. Eğer ki taşınmaz boş duruyorsa, o taşınmazın sahibi, taşınmaz adına yapılacağı vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Fakat böyle bir durumda mal sahibinin vergiden muaf tutulmak için bir dilekçe ile belediyeye giderek müracaat etmesi gerekiyor.
Ayrıca çöp vergisi için bir kereye mahsus olmak üzere mükellef tarafından vergi beyannamesi verilmesi gerekiyor. O taşınmazın sahibi ya da kiracısı değişmediği takdirde her sene için tekrardan beyanname verilmesine gerek duyulmuyor.
Çöp Vergisi Nasıl Ödenir?
Vergi mükellefi olan kişiler için bu çöp vergisini farklı yollar ile ödenebiliyor. Konutlar için ödenen çöp vergisinin hesaplaması, konutlarda kullanılan su tüketim miktarı esas alınmak şartı ile metreküp başına belirlenmiş olan fiyatlarla yapılıyor. Bu vergi, belediyelere gidilip ödenmesin gerek olmadan vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylelikle su faturası ödendiği takdirde konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş olunuyor.
İş yeri sahiplerinin mükellefi olduğu çöp vergisini ödeyebilmesi için de ilgili olan belediyelere gitmeleri gerekiyor. Belediyelere gitmek istemeyen iş yeri sahipleri de vergi borcu ödemesini alternatif olarak e-belediye sistemi üzerinden de gerçekleştirebiliyor. İş yerleri adına ödenmesi gereken bu verginin iki eşit taksit şeklinde ödenmesi imkânı da sağlanıyor.
2017 Çöp Vergisi Ne Kadar?
Vergi mükellefi olan kişilerin 2017 yılı için ödemesi gereken çöp vergisi tutarı 27 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 49 numaralı Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği ile belirtilmiş oldu.
Bu yıl için konutlar adına ödenmesi gereken çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarını üzerinden metreküp başına Belediyelerde 21 kuruş, Büyükşehir Belediyelerinde ise 28 kuruş olarak belirlendi. Çöp vergisi ödeme tarihi 1 Mart itibariyle başlayarak 31 Mayıs’ta son buluyor. İkinci taksitinin ise Kasım ayında tahsil edilmesi planlanıyor.