Bursa Konut Fiyatları Yükseliyor!

İş Bankası'nın yardımları ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksleri ile REIDIN Emlak Endeksi Nisan ayı sonuçları açıklandı.

Bursa Konut Fiyatları Yükseliyor!

İş Bankası’nın yardımları ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksleri ile REIDIN Emlak Endeksi Nisan ayı sonuçları açıklandı.

Açıklanan endekslere göre Türkiye genelinde konut fiyatlarında yüzde 1,22 oranında artış meydana geldi. En çok fiyat artışının konutlar ise Bursa’da meydana geldi. Bursa konut fiyatları yüzde 2,27 oranında arttı.

Nisan ayını Mart ayı ile kıyaslandığı zaman konut fiyatlarında yüzde 0,46 oranında artış meydana geldi. 2016 yılının aynı zamanları ile kıyaslandığı zaman ise yüzde 2,71 oranında artış meydana geldi. Konut satışlarında ise bankalardan kredi kullanım hacmi Nisan ayı döneminde yüzde 35 seviyesinde olarak gerçekleşti. Stok erimi hızına bakıldığı zaman ise yüzde 3,8 oranında gerçekleşti.

Bursa Konut Fiyatları Çok Fazla Yükseldi!

REIDIN Emlak Endeksi anketi ülkemiz genelinde 68 şehri kapsayarak hesaplanıyor. Nisan ayı dönemindeki en fazla konut fiyatlarında artış meydana gelen şehrimiz ise Bursa oldu. En düşük konut fiyat artışlarının yaşandığı şehir ise yüzde 2 oranı ile Erzincan olarak gerçekleşti.

Anketi değerlendirip açıklamalarda bulunan GYODER Başkanı Aziz Torun, orta gelirleri vatandaşların konut sahibi olmalarını amaç edindiklerini dile getirdi. 1 Şubat tarihinde başlayıp 31 Mart 2017’de biten Gayrimenkulde Güç Birliği 20 yıl vade düşük faiz kampanyasının pozitif etkilerinin nisan ayı döneminde de devam ettiğini söyleyen Aziz Torun, banka kredisi kullanım oranlarının arttığını açıkladı. Nisan ayı döneminde banka kredisinden yararlanan kişileri miktarını Mart ayı dönemi ile kıyaslandığı zaman 2 puan değerinde bir artış yaşandığı görülmekte. Bu artış ile yüzde 35 seviyesinde gerçekleşti. Aziz Torun, bu seviyenin kampanyaların olumlu etkilerinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Nisan ayında bütün konut çeşitlerine isteklerin giderek arttığını söyleyen Aziz Torun, en fazla talep artışının 3+1 konutlara olduğunu söyledi. 3+1 konutlara olan talepler yüzde 0,57 oranında arttı. Yabancı yatırımcılara da yüzde 6 oranında konut satışı gerçekleştiğini söyleyen Aziz Torun, geride bıraktığımız son 6 aylık zaman zarfında bu ortalamanın düştüğünü söyledi. Torun, bu değerin 1 puanlık düşüş olduğunu ancak ilerleyen dönemlerde artış yaşanmasını beklediklerini ifade etti.

İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Sn. Recep Haki konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Haki, son zamanlarda meydana gelen kredilendirme oranının yükselmesi ile birlikte KDV ve tapu harcı masraflarının azalması ile ilgili düzenlemelerin, ilerleyen dönemlerdeki beklentileri kuvvetlendirdiğini söyledi.  Haki, yapılan bu gibi indirim, düzenlemelerin konut sektörüne hareket getirdiğini söyledi.

Yeni Konutların Fiyatları Arttı!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre nisan ayı dönemi mart ayı ile kıyaslandığı zaman yüzde 0,46 oranında artış meydana geldi. 2016 yılının aynı zamanı ile karşılaştırma yapıldığı zaman ise bu oranın yüzde 2,71 değerinde arttığı görülmekte. Aynı dönemdeki İstanbul Asya yakasında bulunan markalı konut projelerinin fiyatlarında yüzde 50 oranında artış yaşandı. Avrupa yakasındaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0,23 oranında fiyat artışı söz konusu oldu.

Nisan ayı dönemindeki metrekare bazında Bursa konut fiyatları en fazla fiyat artışının yaşandığı şehir olarak açıklandı. En fazla kira artışının meydana geldiği şehir ise Edirne olarak gerçekleşti. Isparta konut kiraları ise nisan ayı döneminde kiraların en çok azaldığı şehir olarak açıklandı.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.