Konutunu kiraya vermiş olan konut sahiplerinin, her sene kira sözleşmesini yenilediğinde kiracısına zam yapabilme hakkına sahip oluyor. Fakat konut sahipleri yapacakları bu zam oranını, kendi istedikleri doğrultuda belirleyemiyor.
Kiralanan konutlarda, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin yenilenme dönemlerinde uygulanacak kira zammı yönelik bir takım anlaşmaları, yasal olarak geçen kira yılında üretici fiyat endeksi artışını göz önünde bulundurarak, bu artışı geçmemek şartı ile geçerli sayılıyor.
Konut sahibi ve kiracı arasında bu konu üzerine herhangi bir anlaşma yapılmaması halinde, kira ücreti, bir önceki kira yılı içerisinde üretici fiyat endeksinde ki yükseliş baz alınarak, bu yükselişi geçmeyecek şekilde hakim tarafından, konut sahibi de göz önünde bulundurularak hakkaniyet içerisinde belirlenir.
Ayrıca hemen hemen her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bu artış oranları açıklanıyor. İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Yurt içi Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarında 12 ayın ortalaması göz önünde bulundurularak, bir artış gerçekleştiriliyor.
Konut Kira Zammı Nasıl Hesaplanır?
Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ – ÜFE) 2016 yılının Şubat ayı içerisinde, bir önceki Ocak ayına nazaran yüzde 0,20 civarında bir düşüş görmüş, 2015 yılının Aralık ayına nazaransa, yüzde 0,34 oranında bir artış görmüştü. Bununla birlikte bir önceki yılın Aralık ayında ise, yüzde 4,47 civarında artış ile 12 ayın ortalaması olarak yüzde 5,61 civarında artış görmüştü.
Kira zammı hesaplamasını kısaca bir örnekle anlatacak olursak da, kira bedeli 1000 Türk Lirası olan bir konut için, 2016 yılının Mart ayında yenilenen kira sözleşmesi ile kira ücretine yüzde 5,61 oranında zam yapılması gerekiyor. Bu hesaplamalara göre ise, kiracının yenilenen bu kira döneminde, artık 1056,1 Türk Lirası kira bedeli ödemeye başlaması gerekiyor.