Engelli vatandaşlara yönelik, TOKİ projesinde pek çok özel hak oluşturulmuş durumdadır. Ev sahibi olmak isteyen engellilere yönelik, TOKİ eşsiz fırsatları bünyesinde bulunduruyor. Kurum tarafından engellilere konut alımlarında öncelik veriliyor. Kura önceliğinde ikinci sırada olan engelliler, şehit aileleri ve harp vazife malullerinin hemen ardından kurada yer alıyor. İlk kura içinde hak sahibi olarak belirlenmeyen engelli kişiler, ikinci kurada öncelik alır. Bunun yanında her yıl boyunca TOKİ tarafından engellilere ayrılan konut sayısının ise, toplam konut sayısının %5’i kadar olduğunu belirtmek gerekiyor.
Engelliler İçin TOKİ Başvuru Şartları Nelerdir?
Engellilerin TOKİ üzerinden satışa çıkarılan bir konuta sahip olabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Engelliler için TOKİ başvuru şartları ise günümüzde şu şekilde sıralanıyor:
- Engelli kişinin en az 3 yıl boyunca projenin bulunduğu il veya ilçede ikamet ediyor olması
- Başvuruda bulunan kişinin en az 25 yaşında olması.
- Engellinin tüm maddi yardımlarla birlikte aylık gelirinin 2.600 TL’yi aşmaması.
Engelliler İçin TOKİ Konutları İstenen Belgeler
TOKİ tarafından yapılacak olan kuraya katılabilmek adına herkesten olduğu gibi, engellilerden de belirli belgeler isteniyor. Engelliler için TOKİ istenilen belgeler ise şu şekilde olduğunda, başvuru doğru bir şekilde oluşturulmuş olacaktır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Projenin olduğu bölgede 3 yıl veya daha fazla zamandır yaşandığını gösteren ikametgâh belgesi
- Engelli kişinin aylık olarak en fazla 2.600 TL gelire sahip olduğunu gösteren maaş belgesi
- Hastaneden alınan %40 engel veya daha fazlasını ispat eder düzeyde olan sağlık raporu.
Engelli vatandaşlar TOKİ bünyesindeki evlerden birine kendi ikametgahlarına göre ev sahibi olabilmektedir. Bu nedenle TOKİ tarafından belirtilmiş başvuru şartları, bu bölgenin kendi imkanlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ülke genelinde bulunan engelli indirimi ve avantajlı daire sayısı için ayrılmış olan kontenjandan yararlanabilirler. Engelliler için ayrılan konut sayısı ilçe bazında %5 olurken, il bazında %10 seviyesine çıkmıştır. Bunun yanında illerden başvuruda bulunan engelli kişiler için, sağlık raporunda belirtilen oranlar daha yükseğe çıkarılmıştır. Bu kişilerden il bazında %50 seviyesinde engelli raporu olması istenebilir. Bu nedenle bölgelere göre değişen pek çok ayrıntı olduğundan dolayı, başvuru öncesi ikametgâh edilen yere göre bir araştırmaya çıkılması iyi olacaktır. Bu sayede engelliler için TOKİ konutları şartları, engelli kişiler tarafından daha kolay bir şekilde uygulanırken, zaman kaybının da bu şekilde önüne geçilmiş olunur.