TOKİ, dar ve orta gelire sahip olan vatandaşların daha iyi imkanlar içinde ev sahibi olmasına imkân tanımaktadır. TOKİ üzerinden konut alabilmek için, bazı adımlara dikkat edilmesi gerekir. Gerekli olan birtakım belgeler kişi tarafından hazırlandıktan sonra, bu belgelerin kurum tarafından incelenmesi söz konusu olacaktır. Kurum daha sonra belgelere göre, kuraya sizi dahil eder veya bunlara göre etmez. Daha sonradan kuranın çıkmama nedenlerini dilekçeyle öğrenmeniz mümkün olacaktır.
TOKİ’den Konut Nasıl Alınıyor?
TOKİ uzun zamandan beri uygun fiyatlı evler tasarlayan bir kurum olarak ön plana çıkar. 81 ilde tam zamanlı olarak çalışmaya devam eder. TOKİ’nin bu konudaki amacı nüfus için gerekli olan iyi imkanlara sahip olan evleri hazırlayabilmektir. Türkiye genelini kapsayan şekilde yapılan bu çalışma sonrasında, bütçeye uygun olan bir çalışmanın ortaya çıkması mümkün olur. TOKİ tarafından belirlenen başvuru şartları bulunurken, bunlara uymayan kişinin sunulan bu imkandan yararlanması söz konusu değildir. TOKİ başvuru şartları ise şu şekilde sıralanır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Başvuru yaptığınız yerde en az 1 yıl boyunca yaşamaya devam ediyor olmak
- Daha önce TOKİ tarafından sunulan bir kredi türünü almamış olmak
- Maksimum olarak 5500 liralık gelirinizin olması.
- Bir aile içinde yalnızca bir kere başvuruda bulunmak. Kurum şansı arttırmak adına yapılan daha fazla başvuruyu kesinlikle kabul etmez. Bunun yanında Şehit ve Gazi yakınlarına bu başvurularda öncelik tanındığını belirtmek gerekiyor.
TOKİ Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler
TOKİ başvurusu yapmak ve bu konu hakkında değerlendirilmeye alınmak için, bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgelerin incelenmesinin hemen akabinde kurum tarafından başvurunuza yönelik bir karar verilmiş olur. Günümüzde kurum tarafından vatandaşlardan istenen gerekli olan belgeler ise şöyledir:
- Kimlik fotokopisi
- Şehit yakınlarına hak sahipliği belgesi
- Engelli bireyler için sağlık durumunu belirten heyet raporu
- Emekli vatandaşlara özel emekli kimlik belgesi
Bu belgeleri hazırlayarak kuruma gitmeniz halinde, size yönelik bir kayıt formu oluşturulmuş olur, bu sayede kurum tarafından yapılacak olan kuraya katılma şansı yakalarsınız. TOKİ kurasında size ev çıkarsa, kurumun belirlediği tarihler için konut için gerekli olan peşinat tutarını ödemeniz gerekiyor. Daha sonra gerekli olan sözleşmeyi imzalayarak bu şekilde bütün işlemleri tamamlayabilirsiniz. Eğer belirtilen bu adımlara uymazsanız, kura sırasında belirlenen yedek isimlere hakkınız sağlanmış olacaktır. Bundan sonra başka bir TOKİ projesinde aynı sonuca ulaşmanız ise mümkün değildir.