Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konut sahibi olmak isteyen binlerce insanın umudu olmuş durumdadır. Bu bakımdan onların bütçesine yönelik konut sağlamaya uzun zamandan beri devam eder. Kurum ev satmak için, kişilerin bazı şartlara sahip olmasına büyük bir önem veriyor. Özellikle düşük gelire sahip olan, ev sahibi olmayan kişiler bu konuda ön plana çıkan kişiler arasında bulunuyor. TOKİ tarafından üretilen bu konutlar, vatandaşa tıpkı kira öder gibi ev sahibi olma yolunu açmış durumdadır. Üstelik küçük taksitler üzerinden uzun vadeler sağlandığından dolayı, ödemelerin her zamankinden daha kolay bir şekilde yapılmasına imkân tanır. Konutlara başvuru ve ödeme koşullarında vatandaşların sahip olduğu gelir düzeyine göre farklılıklar ortaya çıkabilir. Tamamen gelire odaklı bir ödeme planı oluşturulduğundan dolayı, vatandaşların daha basit bir şekilde ödeme yapması mümkün olmuyor. Kurumdan ev sahibi olmak için uygun kişiler ise; geliri düşük kişiler, engelli kişiler, emekliler ve uzun zamandan beri kiracı olan kişilerdir.
Evlerde Oturma Şartı Bulunuyor mu?
Sözleşmede gerçeğe aykırı şekilde beyanda bulunan kişilerin konut alma hakkı iptal edilir. Sözleşme imzalanmış durumdaysa, sözleşmenin feshi sağlanırken ödenen taksit tutarlarının faizsiz olarak geri ödenmesi sağlanır. Öte yandan sözleşmede söz konusu olan konut için borcu bitene kadar, burada oturulmadığı tespit edilirse o zaman sözleşmenin feshi mümkün olur. Kendisinin, eşinin veya çocuklarının konutta ikamet etmesi yeterli olacaktır.
Kura Çekilişi Nasıl Olur?
Bazı kişilere kuraya girmeden konut hakkı tanınacağını söylemek gerekir. Bunlar şehit aileleri, maluller ve şehit aileleri içindir. Bu kişilerin sadece hangi konutlara yerleştirileceğine dair bir kura çekileceğinin olduğunu belirtmek gerekiyor. Kore, İstiklal ve Kıbrıs gazilerine özel olarak da bir kontenjanın ayrıldığını bildirmek gerekir. Bazı durumlarda gerekli görülürse, bu kişilerde doğrudan TOKİ’den konut alabilme hakkına sahip olacaktır.
- Şehit aileleri, dul ve yetimler kuraya girmeden TOKİ üzerinden konut alabilme hakkına sahiptir. Ancak kişilerin yerleştirileceği konutların belirlenmesi kura aracılığı ile olur.
- Engelli vatandaşlara ayrılan kontenjan oranı ise toplam konut oranının %5’i kadar olmaktadır. Öte yandan hak sahipleride kura ile belirlenmeye başlar.
- Emekli vatandaşlara toplam konut oranının %25’i oranında kontenjan ayrılmıştır. Hak sahipleri bu kuranın sonrasında tespit edilerek konut alabilme hakkına sahip olurlar.
- Diğer kişilerin yapmış olduğu başvurular ise, genel olarak bir araştırmaya bağlı olarak incelemeye alınır. Başvuru sayısına bakılarak bu kişilerinde belirli yerlere yerleştirilmesi mümkün olur.