Gayrimenkul satışının iptal edilmesi için ne yapılmalı? Gayrimenkul satışı nasıl iptal edilir?
Konut satışı iptali için hangi yollar izlenmeli? Gayrimenkul satışının iptali hakkında merak ettikleriniz haberimizde…
Gayrimenkul Satışı İptal Nedenleri
Satışı yapılan gayrimenkulün, satışının iptali nasıl gerçekleşiyor birçok kişi bunu merak ediyor. Merak edilen bu sorunun cevabı ise 2 farklı neden ile gerçekleşme imkanına sahip. Bunlardan birincisi konutu yada iş yerini satan kişinin 65 yaş üzerinde olması. İkinci durum ise aile konutunda eşlerden birinin onayının olmaması durumu olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda süreç şöyle işliyor.
65 Yaşın Üstünde Olanlar
Taşınmazın satışını yapan kişinin 65 yaş üzerinde olması halinde, mevzuat satışı yapan kişinin akli dengesinin yerinde olduğunu belgeleyen hastane raporu talep ediyor. 65 yaşın üstündeki biri mirasçı satış sonrasında iptal davası ile karşı karşıya gelmek istemiyorsa, öncelikle devlet hastanesinden bu raporu almalı! Satış dosyasına eklenecek bu rapor ilerleyen dönemde satışın iptal edilebilme ihtimalini minimum seviyeye indiriyor. Tam tersi durumda ise, yani satışı yapan 65 yaşın üzerindeki kişi akıl sağlığının yerinde olduğunu belgeleyen raporu gayrimenkul satış dosyasına eklemediğinde; satışın iptal edilmesi durumuyla karşılaşabiliyor.
Aile Konutu
Gayrimenkul satışının iptal edilme nedenleri arasında yer alan aile konutu halinde ise süreç şöyle ilerliyor. Tapu kaydı aile konutu olarak yapılmış bir taşınmazda, eşlerin her ikisinin de onay şartı aranıyor. Medeni Kanun çerçevesinde malik olmayan eş, tapu kaydına “Aile Konutu” şerhi koydurduğunda satışın iptal edilmesi söz konusu olabiliyor. Bu durumda onayı alınmayan veya konutun satışı rızası haricinde satılan eş, satışın iptali için yasal haklarını devreye sokabiliyor. Bu nedenle tapu kaydına “Aile Konutu” şerhi koydurmak ve her iki tarafında satışa onay vermesi, satışın gerçekleşmesi noktasında önem arz ediyor.