Neticelendirilmesi uzmanlık, özel ya da teknik bilgi icap eden durumlarda, oy ve görüşünü sözlü ya da yazılı bir şekilde bildirmesi için mahkemeler tarafından müracaat edilen ve bu sayede ihtilaflarda uzmanlık alanına göre adaletin yerini bulmasına yardımcı olan kişilere bilirkişi adı verilmektedir. Gayrimenkul bilirkişiliği de, taşınmaz mal alanında uzman olan ve gerekli durumlar oy ve görüşlerini sunulması işidir. Günümüzde pek çok birey bu iş hakkında detaylı araştırma yaparken, bilirkişi başvurularının nereye gerçekleştirildiğini de merak etmektedir.
Gayrimenkul Bilirkişi Nedir?
Bilirkişi, hakim ya da savcının hukuk bilgisi haricinde, neticelendirilmesi uzmanlık, teknik ya da özel bilgiyi gerektiren hallerde müracaat edilen, konunun uzmanı olan bireyler adına kullanılan hukuk terimi olarak tanımlanmaktadır. Bilirkişi, başvurulan konunun uzmanı olan bir şahıs olabileceği gibi, bir kurum da olabilmektedir.
Elektronik kayıtların incelenmesinden sahte paranın tespit edilmesine, iş ya da trafik kazalarında taraflardan hangisinin hatalı olduğunun tespitinden bir ürünün problemli olup olmamasına, gayrimenkulün değer tespitinden kıymetli bir sanat eserinin değerinin belirlenmesine varana kadar pek çok konuda bilirkişilere başvurulabilmektedir. Diğer adı ile bu çözüm ortağı ya da değerleme uzmanı olarak da nitelendirilebilen bilirkişi, adalete yardımcı olmak maksadı ile faaliyet göstermektedir.
Bilirkişi Başvuruları Nasıl Yapılır?
Değerleme uzmanı ya da çözüm ortağı gibi görevler üstlenmek isteyen bireyler bilirkişi başvurularını Adalet Bakanlığına yapmaktadır. Bilirkişi olabilmek için bazı şartlar mevcut bulunurken, bu şartlar; 25 yaşını doldurmak ve alanında en az 5 yıl deneyimli olmaktır. Emekliler ya da çalışan kişiler de bilirkişi başvurusunda bulunabilmektedir.
Gayrimenkul Bilirkişi Nasıl Olunur?
Özellikle de “gayrimenkul bilirkişiliği nasıl olunur?” sorusuna yanıt arayanlar için; bir bireyin gayrimenkul bilirkişiliği yapabilmesi için bu alanda en az 5 yıllık bir kıdeme sahip olması gerekmektedir. Örneğin; kişinin minimum 5 yıldır gayrimenkul danışmanlığı, değerleme uzmanlığı ya da bunun gibi görevlerde bulunması gerekmektedir. Bu doğrultuda yarıca Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından bireylerin bilirkişilik yapabilmesi için çeşitli eğitimler de düzenlenmektedir. Bu sayede gayrimenkul bilirkişiliği nasıl olunur sorusunun cevabını öğrenen bireyler gerekli şartları yerine getirerek sektörle alakalı yargıya taşınan konularda görüş bildiriminde bulunabilmektedir.