Veraset ilamı, bireylerin noter ya da mahkemeler tarafından alınan kararlar doğrultusunda mirasçı olduklarını gösteren resmi bir belgedir. Halk arasında mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı, herhangi bir taşınır malı ya da gayrimenkulü bulunan bir kişinin vefatının ardından mal varlığının kimlere dağıtılacak olduğu veraset ilamı ile ortaya çıkmaktadır.
Veraset İlamı Başvurusu Nereye Yapılır?
Bireyler, vefat eden kişinin mal varlığından faydalanabilmek için veraset ilamı başvurusunda bulunabilmektedir. Bu belge noter ya da mahkemeler aracılığı ile temin edilebilirken, notere veraset ilamı başvurusunda bulunacak olan kişinin, vefat eden kişi ile arasında soy bağı bulunması gerekmektedir. Soy bağı olmayan kişiler notere değil mahkemeye başvurabilmektedir.
Bunun ile beraber gelişen teknoloji sayesinde bireyler veraset ilamını e devlet uygulaması üzerinden de temin edebilmektedir. E devlet uygulaması üzerinden veraset ilamı alabilmek için öncelikle bireyin T. C. Kimlik numarası ve e devlet şifresi ile sisteme giriş yapması ve ardından arama menüsüne “veraset” anahtar kelimesini yazarak Veraset İlamı Sorgulama menüsünü tercih etmesi gerekmektedir. Açılan ekran üzerinden vefat eden yakının T. C. Kimlik numarası sorgulatıldığında veraset ilamı belgesini temin etmek mümkün olmaktadır.
Veraset İlamı Başvuru Süresi Ne Kadar?
Kişiler belirlenmiş olan herhangi bir veraset ilamı başvuru süresi mevcut bulunmamakla beraber, mirasçılar diledikleri zaman veraset ilamını çıkarabilmektedir. Fakat veraset ve intikal vergisi dahilinde sahip olunan mallar adına belirli bir süre zarfı içerisinde veraset ilamının alınmış olması ve beyanname verilmiş olması gibi zorunluluk mevcut bulunmaktadır. Bu gibi durumlar için uygulanan veraset ilamı başvuru süresi ise 3 ay olarak bilinmektedir.
Veraset İlamı için Gerekli Belgeler
Veraset ilamı için gerekli olan belgeler; Sulh Hukuk Mahkemesine yazılacak olan dilekçe, Nüfusa kayıtlı nüfus müdürlüğünden temin edilecek olan aile nüfus kaygı gibi belgelerdir. Bu gibi evrakların temin edilmesinin ardından Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek veraset ilamı alınabilmektedir. Mahkeme kendisine gelen müracaat doğrultusunda bir mahkeme günü belirlemekte ve gerçekleştirilen duruşmada herhangi bir problem çıkmaması halinde veraset ilamı vermektedir.
Mahkemenin dışında noterden de alınabilen veraset ilamı için bireyin soy bağına bakılmaktadır. Bunun için de aile nüfus kaydının incelenmesi gerekmektedir.