İkametgah, kişinin herhangi bir yerde oturması, ikamet etmesi anlamına gelmektedir. İkametgah belgesi ise kişinin daimi olarak yaşamını sürdürdüğü, oturduğu, yerin resmi olarak belirtilmiş olduğu ve devlet kayıtlarında yer alan adres olarak bilinmektedir. Yani kısaca ikametgah belgesi, kişinin hangi gayrimenkul (konut) üzerinde yaşamını sürdürdüğünü ortaya koyan resmi bir belgedir.
Adres değişikliği yapan bir kişinin yasal zorunluluktan dolayı en fazla 20 gün içerisinde bu durumu Nüfus Müdürlükleri ya da e-devlet uygulaması üzerinden bildirmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda daha önce boş olan bir konuta taşınılması halinde herhangi bir belge talep edilmezken, daha önce dolu olan bir konuta taşınılması halinde çeşitli belgeler talep edilebilmektedir.
İkametgah Cezası Nedir?
İkametgah cezası, adres değişikliği gerçekleştirmiş olmasına rağmen Nüfus Müdürlüklerine bu değişikliği bildirmeyen kişiler için uygulanan para cezası olarak bilinmektedir. Kişinin bulunduğu adresten başka bir şehre ya da ilçeye taşınmaz halinde ikametgah değişikliği yapması yasal olarak zorunlu kılınmaktadır. İkametgah değişikliğinin geç yapılması yani verilen 20 günlük süre zarfı içerisinde gerçekleştirilmemesi halinde uygulanan ceza 58 TL olurken, gerçeği beyan etmeyen ikametgah değişikliğinde ise bin 188 TL ceza uygulanmaktadır. Fakat kişiye ceza tebliği yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde ceza ödendiği takdirde, cezanın 4’te 1’i kadar indirim uygulanmaktadır.
İkametgah Cezası Ödenmezse Ne Olur?
İkametgah cezası ödenmezse adli olmayıp idari para cezası olması sebebi ile kişiye herhangi bir hapis cezası uygulanmamaktadır. Bunun aksine kişi 15 gün içerisinde kendisine kesilen cezaya itiraz etmezse ceza kesinleşmekte ve ödenmesi beklenmektedir. Verilen süre zarfı içerisinde ödenmeyen ikametgah cezası için ise icra işlemleri başlatılabilmekte ve borç haciz yolu ile tahsil edilebilmektedir.
İkametgah Cezası Ödeme
İkametgah cezası ödeme işlemi çeşitli kanallar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan biri Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüdür. Adına ikametgah cezası kesilen vatandaşlar, ile 15 gün içerisinde Defterdarlık Muhasebe Genel Müdürlüğüne ödeme yapmak üzere başvuruda bulunduğunda, tıpkı vergi cezalarında olduğu üzere yüzde 25 indirim alabilmektedir. Öte yandan vatandaşlar Mal Müdürlüğüne müracaat ederek de ikametgah cezası ödeme işlemini gerçekleştirebilmektedir. Bu cezayı ödemek üzere vatandaşlara tanınan süre ise maksimum 10 gün olarak bilinmektedir.