Taşınmaz malların alım – satım işlemleri esnasında tapuda alınan hizmet için ödenmesi gereken belli bir oranda tapu harcı masrafı mevcut bulunmaktadır. Bunun ile beraber vatandaşların taşınmaz malın alım – satımını gerçekleştirebilmesi adına ayrıca tapu döner sermaye ücreti ödemesi de gerçekleştirmesi gerekmektedir. Ancak bu gibi masrafların ödenmesi halinde Tapu dairelerinde taşınmaz malın devri gerçekleştirilebilmektedir.
Tapu dairelerinde alıcı ve satıcının ödemesi gereken masraflar, tapu harcı olarak karşımıza çıkarken, bu bedel her iki taraftan da tahsil edilmektedir. Öte yandan tapuda ödenmesi gereken masraflardan bir diğeri ise tapu döner sermaye ve ilave hizmet ücretleridir.
Tapu ile alakalı ödenmesi gereken bazı diğer masraflar ise, tapu iptal davası masraflarıdır. Tapuda gerçekleştirilen yanlışlık, usulsüzlük ve bunun gibi durumlarda açılan bu davalar için kişilerin ödemesi gereken belli bir tapu iptal davası masrafı mevcut bulunmaktadır.
Tapu Döner Sermaye Ücreti Ödeme Yöntemleri ve Masrafları
Tapu döner sermaye ücreti ödeme yöntemleri çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda vatandaşlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün E-devlet sistemi üzerinden sunmuş olduğu hizmet kapsamında tapu harcı ve döner sermaye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirken, online olarak kredi kartı ile döner sermaye ücretini de ödeyebilmektedir.
Bunun ile beraber tapu döner sermaye ödeme işlemleri, anlaşmalı olan bankaların şubelerinden ya da ATM’lerinden de gerçekleştirilebilmektedir.
Tapu Döner Sermaye Ücretini Kim Öder?
Taşınmaz mal alım – satım işlemleri esnasında ödenmesi zorunlu kılınan tapu harcı masrafları hem alıcı, hem de satıcıdan tahsil edilirken, tapu döner sermaye masrafları ise yalnızca alıcıdan tahsil edilmektedir. 2028 yılı için belirlenen 103,50 TL ile 14 TL’lik ilave hizmet bedelini ödeyen alıcı, taşınmaz malın devrini alarak resmi açıdan yeni sahibi haline gelmektedir.
Tapu Döner Sermaye Ücreti Nereye Ödenir?
Tapu döner sermaye fiyatı, tapu dairelerine ödenirken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün yayımlamış olduğu Tapu Harcı ve Damga Vergisi ile Döner Sermaye Hizmet Bedelinin Elektronik Ortamda Tahsilatı Usulü ile alakalı genelgenin ardından online olarak da ödenir hale gelmiştir. Bu sayede, T. C. kimlik numarası ve şifresi ile e-devlet sistemine giriş yapan taşınmaz mal alıcısı, cep telefonuna gönderilecek olan 12 – 13 hanelik numara sayesinde tapu döner sermaye ücretini öğrenebilmekte ve kredi kartı ile yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ödeme yapabilmektedir.