Emlakçılar, gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemler için satıcı ve alıcı arasında aracılık görevi yaparlar.
Gayrimenkul sahipleri bu vasıta ile kiralamak ya da satmak istedikleri gayrimenkuller için kolaylıkla alıcı bulurlar. Aynı zamanda kiralık ya da satılık ev – dükkan – arazi arayan kişiler bu vasıtayla kolay yoldan aradıkları yapıyı bulabilirler.
Emlakçıların yapmış olduğu bu aracılık görevi, resmi kurumları denetimi ile beraber belli başlı yasal işlemlere bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı emlakçılar, verdikleri bu hizmet karşılığında hem alıcıdan hem de satıcıdan belli oranlarda komisyon bedeli alıyor. Alınan bu komisyonların oranları İstanbul Ticaret odası tarafından açıklanmış olan Emlakçı Komisyonculuğu Ücretleri teamül kararına göre, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanarak belirleniyor. Burada gayrimenkul sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli şey, emlakçı kira komisyonunu hesaplarken alım satım işlemlerinde ki gibi hesaplamamasıdır. Çünkü net alım – satım işlemlerinde uygulanan emlakçı komisyonu ile kiralama işlemlerinde uygulanan komisyon oranı aynı değildir.
İstanbul Ticaret odasının açıklamış olduğu teamül kararına göre emlakçı komisyonu, net alım – satım işlemlerinde yüzde 2 oranı ile artı olarak KDV bedelidir. Yani toplamda yüzde 18 oranında bir komisyon bedeli alırlar. Emlakçılar bu komisyon bedelini hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil etmektedir.
İstanbul Ticaret Odası Tarafından Açıklanan Kira Komisyon Bedeli Ne Kadardır?
Emlakçı kira komisyonu, bir gayrimenkul kiralanmasında emlakçı tarafından yalnızca tek bir sefere mahsus olmak üzere gayrimenkul sahibinden alınır. İstanbul Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamalara göre, kontrat süresi ne kadar uzun olursa olsun, bir yıllık kira bedeline artı olarak KDV bedeli hesaplanır ve emlakçı tarafından kira komisyonu olarak alınır. Bu da yaklaşık yüzde 18 gibi bir orana tekabül ediyor.
Kira Komisyonu Nereye Ödenir?
Öncelikle emlakçının, gayrimenkul sahibinden kira komisyonu alabilmesi ya da alım – satımlarda emlakçı komisyonu alabilmesi için, gayrimenkul sahibi ile oda tarafından basılan tek tip basılı hizmet sözleşmesi evrakını imzalamış olması gerekiyor. Aksi taktirde sözleşmesiz bu hizmeti veremiyor. Her iki taraf bu sözleşmeyi imzaladığı taktirde, emlakçı yasal olarak aracılık hizmetine başlayabilir ve gayrimenkul sahibi için kiracı bulabilir. Emlakçı, taşınmazın sahibine kiracısını bulduğu ve kiraya veren – kiracı arasında sözleşme yapıldığı zaman, kira komisyonunu elden olacak şekilde gayrimenkul sahibinden alır.
Ayrıca emlakçı aracılık görevi esnasında yer gösterme gibi hizmetler için bir ücret talep edemez. Kiracıdan kapora alma konusunda da, kendisine açık bir vekalet verilmediği sürece kesinlikle kapora alamaz.