Gerek konut kredisi başvurusu aşamasında, gerekse sahip olunan mülklerin güvence altına alınması ile ilgili olan konut sigortası hakkında bir çok farklı bilgi yer almaktadır.
Bu bilgilerden hangi bilgilerin doğru olduğu, hangilerinin ise hatalı olduğuna bakılmadan yayınlanması, bir çok vatandaş için yanlış bilgiye sevki gerçekleştirmektedir. Biz de bu makalemizde sadece konut sigortası hakkında bilinmesi gerekilen tüm detaylar ile ilgili bilgilerimizi paylaşacağız.
Sigorta nedir?
İlk etapta sigorta kelimesini yakından tanımakta fayda var. Sigorta, kelime olarak; tahmini gerçekleştirilemeyen risklerin, belirlenen bir bedel karşılığında güvence altına alınması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Peki önceden tahmin edilemeyen bu riskler nelerdir?
Konut Sigortası Hangi Hasar / Kayıpları Kapsar?
Sigorta yaptırmak, aslında bu hasar ya da kayıpların önlenmesini değil, telafi edilmesini sağlamaktadır. Bu aşamadan daha önce; alarm, çelik kapı, demir parmaklık, doğru konumlanmış evler gibi bir çok önlemi sizin almanız, kısacası tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamanız gerektirmektedir.
Sigorta sisteminin telafi ettiği hasar ve kayıplara genel hatları ile bakacak olursak;
- Yangın: Hem kendi evinize verilen hasar, hem de komşu evlere verilen hasar; yangın kaynağı sizin eviniz ise, sigorta kapsamına girmektedir.
- Patlama: Evinizde yer alan doğalgaz, kalorifer kazanı, tüp gibi cihaz/ürünlerin patlaması, sigorta kapsamına girmektedir. Bu hasarların sebebi belirlenmesi aşaması, önemli bir inceleme aşaması içermektedir.
- Doğal Afetler: Sel, deprem, toprak kayması, yıldırım düşmesi, fırtına, erezyoni kar yığınının evinize hasar vermesi gibi hasarlar, doğal afetler statüsü altında incelenerek sigorta kapsamına girmektedir.
- Hırsızlık: Evinize giren hırsızın, evinizden çaldığı eşyalar eğer konut sigortanızın kapsamı dahilindeyse, bu ürünlerin telafisi sigorta kapsamı içerisinde mümkündür.
- Elektrik Kaçağı, Su Sızıntısı vb.: Evinizde meydana gelen bu tarz donanımsal hatalar ve sorunlar, konut sigortanızın kapsamına girmektedir. Aynı zamanda tatile çıkarken açık unuttuğunuz musluğun evinizde su baskını yaşatması da sigorta kapsamındadır.
- Eşya Kırılması, Bozulması: Eviniz için yaptıracağınız konut sigortanızın kapsamına evinizde kullandığınız ürünleri de dahil etmeniz halinde, bu eşyaların bozulması, kırılması gibi durumlar da sigortanızın kapsamına girmektedir.
- Trafik Kazası: Evet, yanlış duymadınız. Evinize hava ya da kara taşıtının çarpması (deniz kenarında iseniz, deniz taşıtı da olur) sigorta kapsamına girmektedir!
- Terörizm: Evinizin etrafında gerçekleşen terör faaliyetleri, halk harekâtları, grev gibi eylemler esnasında evinize verilen hasarlar, konut sigortanızın kapsamı dahiline girmektedir.
Eviniz için yaptıracağınız konut sigortasının hangi hasarları kapsadığı konusunda bilgi edindiyseniz, şimdi de poliçe, prim, aşkın sigorta gibi sigorta terimlerine olan aşinalığınızı artırmak için bildiklerimizi paylaşmaya çalışacağız.
Poliçe Nedir?
Poliçe, sigorta şirketinin size sunduğu fiyat teklifini kabul etmeniz halinde imzaladığınız özel bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Poliçe, sigorta kapsamını belirlemeniz sonrasında size özel olarak hazırlanmaktadır.
Prim Nedir? Sigorta Primi Ne Kadar Sürede Ödenir?
Sigorta şirketi ile karşılıklı olarak imzaladığınız poliçe için belirlenen ücret, prim olarak tabir edilmektedir. Poliçeler genellikle yıllık olarak hazırlanmakla birlikte, ödeme periyotları da aynı süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Prim taksitlendirme işlemi, sigorta firması ile yaptığınız poliçe görüşmesi esnasında belirlenmektedir.
Aşkın Sigorta Nedir?
Sigorta yaptırmak istediğiniz ürününüz hakkında, sahip olduğu değerden daha yüksek bir değer karşılığında sigorta işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız, size uygulanacak sigorta türü aşkın sigortadır. Aşkın sigorta uygulaması yaptırdığınız ürün ya da malınızda bir hasar meydana gelinmesi halinde, sigorta eksperi tarafından belirlenen güncel tutar tarafınıza telafi ücreti olarak ödenmektedir.
Eksik Sigorta Nedir?
Eksik sigorta, aşkın sigorta uygulamasının tam tersidir. Yani aşkın sigortada bir mal ya da mülkü olduğundan daha yüksek bir değere sigortalatırken, eksik sigortada da daha uygun bir değer karşılığında sigorta işlemi gerçekleştirilir. Hasar meydana gelinmesi durumunda da ödeme yaptığınız oran üzerinden size telafi ücreti aktarılır.
Risk Değerine Nasıl Karar Verilir?
Eviniz için yaptıracağınız konut sigortası öncesinde, sigorta tutarını hangi değer üzerinden yaptıracağınıza karar veremiyorsanız, en kolay yöntem olan sigorta eksperi çağırmak yöntemine başvurabilirsiniz. Evinizi ziyaret ederek evinizin değerlemesini gerçekleştirecek olan sigorta eksperi, size somut bir değer vereceği için eviniz için gerçekleştireceğiniz sigortada herhangi bir aşkın ya da eksik durumu söz konusu olmayacaktır.
Konut Sigortası Türleri Nelerdir?
Paket Poliçe (Şemsiye Sigorta): Eviniz için temin edebileceğiniz bu sigorta türü, birçok risk faktörünü tek bir poliçe içerisinde güvence altına almaktadır. Bu poliçe türünden faydalanmak istediğinizde poliçenin kapsadığı hasarları dikkatlice incelemeniz, fazla sigorta ücreti ödememeniz adına önemlidir. Evinizde mevcut olmayan riskleri poliçenizden çıkartabilirsiniz. Örneğin eviniz 5.katta ise sel riskini sigorta poliçenizden kaldırmanız oldukça mantıklı bir etki olacaktır. Bu kapsamda paket içeriğinizden çıkardığınız riskler ve eklediğiniz riskler ile birlikte size özel bir prim tutarı oluşturulacaktır.
Sigorta Terimleri
Eğer ilk defa sigorta yaptıracaksanız ve sigorta sektörüne biraz olsun yabancıysanız diye, sektör içerisinde kullanılan ve karşılaşacağınız terimlerin anlamlarını da sizinle paylaşmak istedik.
- Ekspertiz: Sigorta yaptırdığınız ürün ya da mülkünüzde bir hasar meydana geldiğinde hasarın sahip olduğu değeri belirlemek için gerçekleştirilen yöntemdir. Ekspertiz, sigorta eksperleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Hasar: Sigorta firmanızın size tazminat ödemesini gerektiren olay ya da olaylardır.
- İhtarname: Poliçeniz karşılığında ödemeyi taahhüt ettiğiniz ücreti ödememeniz halinde sigorta şirketi tarafından uygulanabilmesi muhtemel olan yaptırımları size bildiren işlemlerdir.
- Muafiyet: Meydana gelen hasarın, sigortalı tarafından karşılanması gereken tutar kısmıdır. Bu, meydana gelen hasar sonrasında sigorta eksperinin yapacağı inceleme sonrasında belirlenir.
- Poliçe: Daha önce de bahsettiğimiz gibi, sigorta şirketi ile aranızda imzaladığınız özel anlaşmadır.
- Riziko: Sigorta poliçenizde belirttiğiniz hasarların, meydana gelmesi halinde zarar görülmesi olasılığıdır. Riziko, her sözleşmede yer almaktadır.
- Sigorta Ettiren: Sigorta poliçesi için başvuruda bulunan ve sigorta poliçesinin sahip olduğu prim ücretini ödeyen kişidir.
- Sigortalı: Sigorta için konusu geçen ve riziko meydana gelmesi halinde tazminatı temin edecek kişidir.
- Tazminat: Rizikonun meydana gelmesi durumunda oluşan hasarı gidermek amacıyla sigorta şirketi tarafından sigortalı kişiye ödenecek tutardır. “Telafi ücreti” olarak tanımlanması daha doğrudur. Çünkü sigorta, daha önce de belirttiğimiz gibi bir kâr sistemi değil, telafi sistemidir.
Bu makalemizde özellikle konut sigortası hakkında merak edilen ve bilinmesi gerekilen tüm bilgileri sizinle paylaşarak; hem sigorta aşamasında, hem de rizikonun meydana gelmesi durumunda oluşacak aşamalarda bilgi sahibi olmanıza katkı sağlamaya çalıştık. Siz de daha fazla kişinin sigorta süreçleri ve sigorta terimleri hakkında bilgi sahibi olmasını istiyorsanız, aşağıdaki paylaşma butonlarını kullanarak metni paylaşabilirsiniz.