Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, günümüzde oldukça geniş bir kesimin düşük bütçeler üzerinden ev sahibi olmasına imkân tanıyor. Uygun taksitlere bölünmüş konutlar sayesinde, kişilerin kira derdinden kurtulması mümkün bir hale geliyor. Ancak dar gelirli vatandaşlar, bazen taksitleri ödeme konusunda kendisini büyük bir sıkıntının içinde bulabilir. Bu tarz durumlarda TOKİ taksitleri ödenmezse ne olur veya TOKİ taksitleri ne kadar geciktirilebilir gibi sorular sık bir şekilde sorulmaya devam edilmektedir.
TOKİ, kamu bünyesinde çalışmalar yürüten ve dar gelirli aileleri ev sahibi yapmak üzere konut üretimleri gerçekleştiren bir kurumdur. Konut üretimlerinin yanı sıra çeşitli projeler de hayata geçiren kurum, vatandaşlara ev sahibi olma konusunda büyük oranda kolaylık sağlamaktadır. Uzun vadede düşük peşinatlı, uygun fiyatlı ve konforlu konutlar hazırlayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, TOKİ Evleri adındaki bu konutlarını açık satış ya da kuralı satış yöntemi ile satmaktadır.
TOKİ Ev Taksitleri Ödenmezse Ne Olur?
Halk dilinde kısaltılmış adı ile bilinen TOKİ, satış işlemlerine öncelikle konutun peşinat bedelini almakta, kalan miktarını ise hak sahiplerinden aylık taksitler halinde tahsil etmektedir. Üstelik vatandaşların kolay ödeyebilmesi adına vade süresini 20 yıla kadar uzatma imkanı sağlayan TOKİ, bu sayede TOKİ ev taksitlerinin miktarlarını da olabildiğinde en aza indirmektedir.
Kurum tarafından konut sahiplerinin taksitlerini ödeyebilmesi adına bir süre tanınmıştır. Belirlenen tarihlerde ödenmeyen konut taksitleri için, sözleşmede belirtilen faiz uygulanması söz konusu olur. Gecikme olan her gün için kira tutarına ek olarak, faizde ödenmesi istenecektir. Bu şekilde kurum tarafından ödenecek tutarın daha fazlası alınmış olur.
TOKİ’den ev satın alacak olan ya da almayı isteyen vatandaşlar kurumun şartları hakkında araştırma yaparken, en çok “TOKİ taksitleri ödenmezse ne olur?” sorusunun cevabını aramaktadır.
Dar gelirli, orta gelirli, emekli ve özel durumda olan vatandaşlar için konut üretimi gerçekleştiren TOKİ, kendisinden konut almaya hak kazanan vatandaşları ancak ev taksitlerini bitirdiği takdirde tapusunu teslim etmektedir. “TOKİ ev taksitleri ödenmezse ne olur?” sorusunun cevabını merak eden vatandaşlar için; TOKİ, taksit ödemelerini gerçekleştirmeyen hak sahipleri ile olan TOKİ başvuru esnasında imzalamış olduğu satış sözleşmesini feshetmektedir. Dolayısıyla taksit ödemesi gerçekleştirmeyen vatandaşlar TOKİ’den konut satın alamamaktadır.
TOKİ Ev Taksitleri Ne Kadar?
TOKİ ev taksitleri, genellikle projeye göre değişiklik göstermektedir. TOKİ tarafından resmi web sitesi üzerinden belirtilene göre, ortalama olarak;
- 2+1 konutlarda aylık taksit tutarı 733 TL ile 856 TL arasında değişiklik gösterirken,
- 3+1 dairelerde ise bin 250 TL ile 2 bin 438 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Fakat bu rakamlar ortalama olmakla beraber kurum tarafından 250 TL’den başlayan taksitler ile konut satışları da gerçekleştirilebilmektedir.
TOKİ Ev Taksitleri Hesaplama
TOKİ taksit hesaplama işlemi, genellikle dar gelirli vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu işlem başvuru esnasında ya da bilgi edinmek için ilgili birimlere müracaat edildiğinde bir örnek oluşturması için gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla TOKİ taksit hesaplama için net bir bilgi alabilmek adına TOKİ’nin ilgili birimlerine müracaat edilmesi ya da Çağrı Merkezi ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
TOKİ Konut Ödemeleri Uzun Süre Boyunca Yapılmazsa Ne Olur?
Bazı durumlarda vatandaşlar sıkıntılı bir maddi sürecin içinde olduğundan dolayı, TOKİ taksit ödemelerini çok fazla geciktirebiliyor. Kurum tarafından faizli olarak en fazla iki aylık süre tanınmış durumdadır. İki ay kadar konut sahipleri taksit tutarını ve faiz tutarını ödeyerek sorunsuz bir şekilde ödemesini tamamlayabilir. Ancak bu iki ay süre aşıldıktan sonra, bu kez sözleşmenin gerektirdiği kurallar hayata geçirilmeye başlanır. Konut sahibine iki ihtarname gönderilerek, buna uyulmadığı takdirde sözleşmenin feshi yapılmış olur.
Sözleşmenin Feshinden Sonra Olacaklar
TOKİ taksitleri ödenmezse ne olur? Bu durumda sözleşmenin feshi sağlanarak, konutun geri alınması söz konusu olacaktır. Bu süreçte kurum ödeme konusunda bazı durumları uygulamaya başlar. Başvuran kişi tarafından ödenen başvuru bedeli, konut için ödenen peşinat tutarı, konut için ödenen toplam taksit tutarı, ek masraflar kişiye iade edilir. Yalnız kurum tarafından bu iadenin faizsiz bir şekilde yapıldığını belirtmek gerekir. Aynı zamanda bankada yapılmış olan masrafların geri ödenmesi söz konusu olmayacaktır. Bankada başvuruyu yapan kişi tarafından vergi ve komisyon gibi ek masraflar, bu doğrultuda kullanıcıya iade edilmez. Konut tesliminin hemen sonrasında işletilecek olan kira bedeli ise, peşinat ve taksit toplamından düşer.
Sözleşmenin İptal Olmaması İçin Ne Yapılır?
Konut sahibi ve kurum tarafından yapılan sözleşme, ödemelerin üst üste aksatılmasından sonra iptal edilerek, konut geri alınmış olur. Eğer konut sahibi ödeme konusunda sıkıntıya düşmüş durumdaysa, ödeme yapmayı ertelemek yerine doğrudan yaşamış olduğu maddi zorluğu TOKİ’ye bildirmesi gerekiyor. Aksi halde sözleşmenin durumu her geçen gün tehlikeye girerek, konut sahipleri için oldukça zorlu durumlar içerebilir