2018 yılında aktifleşen yapı kayıt belgesi başvuruları son dönem 2021 yılında da hala ne aşamada merak edilen sorular arasında olmaya devam ediyor.
2018 yılından önce uygulamaya alınan kaçak yapılar üzerindeki affı sağlayan imar barışı son başvuru tarihini kaçıranlar için sorun yaratmıştı. Yapı kayıt belgesi son ödeme tarihi içerisinde işlemlerini tamamlayamayan kişiler için 2021 yılında imar barışı umudunu yeniden gündeme getirdi.
Yapı Kayıt Belgesi, İmar Barışı düzenlemesi sayesinde 31 Aralık 2017 tarihinden önce imar mevzuatına ya da ruhsata aykırı olarak inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını ve yapı sahiplerinin problemlerini çözüme kavuşturmasını sağlayan bir belgedir. İmar Barışı düzenlemesi ile kaçak yapılarını kayıt altına almak isteyen vatandaşların bu kapsamda 2018 yılında yapılan yapı kayıt belgesi başvuruları 2021 yılında da aynı şekilde devam etmektedir.
2021 Yapı Kayıt Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
2021 yapı kayıt belgesi başvurusu e devlet üzerinden yapılmaktadır. Kaçak yapı sahipleri Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu vasıtası ile başvurularını gerçekleştirebilmektedir.
E devlet üzerinden gerçekleştirilen Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda e devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası, e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapu sahibi olanlar için ada – parsel numaraları, toplam inşaat alanı, yapıdaki konut ve iş yeri sayısı, yapının bulunduğu arazinin büyüklüğü, arazinin emlak vergi birim değeri, yapı sınırı, imar mevzuatına aykırılığın nedeni ve aykırılığı gösteren iki adet fotoğraf gibi bilgi ve beleğeler gerekmektedir. Bu bilgileri sisteme doğru bir şekilde işleyen yapı sahipleri başvurularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletmekte ve başvurunun onaylanmasını beklemektedir. Başvurusu onaylanan yapı sahipleri Yapı Kayıt Belgesi için ödemesi gereken bedeli ödemekte ve bu sayede belgesini alabilmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi Nereden Alınır?
31 Aralık 2017 tarihinden önce kaçak olarak inşa edilen yapılar adına başvuruda bulunan vatandaşların Yapı Kayıt Belgesini alabilmek için öncelikle kendisinden talep edilen bedeli ödemesi gerekmektedir. Bu bedelin 31 Aralık tarihine kadar ödenmesi gerekirken, ödeme yapmayan vatandaşlar bu tarihten sonra Yapı Kayıt Belgesi alamayacaktır.
Yapı Kayıt Belgesi için başvuruda bulunan adaylar bedelin en az %25’ini 31 Temmuz’a kadar, kalan kısmını ise 31 Aralık tarihine kadar taksitle yatırabilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yapılan başvuru doğrultusunda hesaplanan bedeli ödeyen vatandaşlar için Yapı Kayıt Belgesi hazırlanmaktadır. Belgesi hazır olan vatandaşlara SMS ya da mail yolu ile bilgilendirilme yapılacak ve vatandaşlar başvuru yaptığı e-devlet sistemi üzerinden Yapı Kayıt Belgesini bilgisayarına indirebilmektedir. Konu ile alakalı olarak piyasada pek çok yapı kayıt belgesi örneği mevcut bulunmaktadır.
Belge Aldıktan Sonra Yapılan İşlemler
Yapı Kayıt Belgesini alan vatandaşlar daha sonra diledikleri takdirde tapu, kat mülkiyeti gibi konular için Bakanlığa ya da ilgili kurumlara başvuruda bulunabilmektedir.