Sanayi İmarlı Arsaya Ne Yapılabilir?

Sanayi İmarlı Arsa Nedir?

İmar planların yapılması ve onaylanması süreci kanunlar ile düzenlenmiş hususlardır. Bu kapsamda belediyeler imar uygulaması ile toprak parçalarının statüsünü belirlemeye yetkili kuruluşlardır. İmar durumu ile statüsü belirlenen toprak parçası artık arsa olarak değerlendirilmektedir.

Belediyeler, bu değerlendirmeyi önceden hazırlanmış iskan projelerine uygun olarak, sanayi kuruluşları tarafından değerlendirilmesi gerektiği düşünülen toprak parçalarının statüsünü sanayi imarlı arsa olarak belirler. Sanayi imarlı arsa olarak belirlenen arazilerin bir kısmı bacalı sanayi imarlı arsa olarak belirlenirken bir kısmı ise %50 veya %60 bacalı sanayi imarlı arsa olarak belirlenir.

Sanayi İmarlı Arsanın Özellikleri

Sanayi imarlı arsanın en büyük özelliği, üzerine büyük tesislerin kurulabileceğinden dolayı yatırım amacıyla alınarak değerlendirilmesi sonucu diğer imarlı arazilere göre kıyaslandığında daha fazla kazanç getirme potansiyeline sahiptir.

Bu arazilerin üzerine sanayi kuruluşlarına ait tesislerin inşa edilmesine izin verilmektedir. Kesinlikle konut inşası yapımına izin verilmez. Yapıldığı takdirde kaçak yapılaşma kapsamında değerlendirilerek gerekli yasal işlem yapılır. Durumuna göre bacalı, bacasız ve mevcut imarına ilave olarak lojistik imarını da bünyesinde bulundurabilir. Sanayi imarlı arsaya komşu arsaların otomatik olarak değerleri düşecektir. Çünkü hiç kimse sanayi tesislerine yakın bölgelerdeki konutlarda ikamet etmek istemez.

Sanayi İmarlı Arsa Üzerine Kurulabilecek Tesisler

Sanayi imarlı arsaların üzerine üretim alanında faaliyet gösteren şirketlere ait tesisler, imalathaneler, spor tesisleri ve imar belgesinde sanayi ifadesine ilave olarak lojistik ibaresi bulunması halinde lojistik tesisleri de kurulabilir. İmar izninde belirtilen orandan fazla bacalı tesis inşa edilemez.

Sanayi İmarlı Arsa Üzerine Konut İnşa Edilebilir Mi?

Bu şekilde bir yapılaşma yasal olmamakla birlikte yatırım açısından da anlamlı değildir. Sanayi tesisi inşası için elde bulundurmak ve gerektiğinde satışa çıkarmak daha karlı bir yaklaşımdır. Bu şekilde bir yapılaşma yasak olduğundan dolayı tespit edildiği hallerde yıkım ekipleri tarafından hangi aşamada olursa olsun yıkılacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.