Ekspertiz Raporu Nedir?
Bankalardan konut kredisi almak isteyen kişiler, bankalara başvuru yaparlar. Başvuru yaptıkları konut için bankanın yetkilendirdiği kişi, konutu inceleyerek bir değer belirler ve bankaya bu durumu bildirir. Bankalar da bu belirlenen değerin genellikle %80 gibi bir oranı için kredi başvurusunu onaylama işlemi gerçekleştirir.
Bankanın yaptığı bu işleme ekspertiz raporu adı verilir. Lakin bazı durumlarda bankaların hazırladığı ekspertiz raporu değerleri alınması planlanan kredi miktarından yüksek veya düşük olabiliyor. Bu durumda birçok müşteri ekspertiz raporuna itiraz edilir mi? Şeklinde soru sormaktadır. Konunun detaylarına geçmeden önce cevaplamak gerekirse, evet itiraz edilebilir şeklinde konuya açıklık getirmek istiyorum.
Ekspertiz Raporu İtirazı İçin Ne Yapılmalıdır?
Banka ile yaptığınız görüşmeden sonra gelen eksperlerin hazırladığı raporlara itiraz etmek istiyorsanız yapmanız işlemler oldukça kolay ama biraz uğraştırıcı işlerdir. İlk olarak ekspertiz raporunun iptali için bulunduğunuz il veya ilçedeki tüketici hakem heyetine dilekçe yazarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Buradan çıkacak sonuç genellikle lehinize olur ve tekrardan ekspertiz raporu çıkartılır ya da eksper rapor işlem ücreti tarafınıza iade edilir. Eğer aksi bir karar çıkar ve banka ile de ortak bir payda da buluşma şansı olmazsa dava açma hakkınız da saklı bulunmaktadır.
Ekspertiz Raporu İtiraz Dilekçesi Örneği
Tüketici hakem heyetine itiraz dilekçesi başvuru yaparken, kaymakamlığa giderek başvuru yapmanız işlemlerinizi kolaylaştırması açısından oldukça olumludur. Lakin bu imkana sahip değilseniz aşağıdaki dilekçe örneğini baz alarak hazırladığınız dilekçeyi Tüketici Hakem Heyetine sunabilirsiniz.
T.C. ……… KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına
Şikayetçi:
Adres:
Telefon Numarası:
Şikâyet Edilen Taraf / Taraflar:
Şikâyet Edilen Tarafın Adresi:
Parasal Değer:
Tarih:
Şikâyet Konusu: Dosya Masrafı başlığı altında tarafımdan talep edilen ve ödemesi gerçekleştirilen “xxx” TL tutarı cinsinden miktarın tarafıma iade edilmesini talep ederim (4077/6. Ve 10. Maddeler)