Menkul olmayan fiziki varlığı bulunan bina, apartman, müstakil ev, taşıt ve benzeri varlıklara gayrimenkul, bu varlıkların değerlendirmesine de ekspertiz değerlendirmeleri denilmektedir.
Konut veya daire olarak kendi sektöründe isimlendirilen gayrimenkullerin alım satımı sayesinde ülke ekonomisinde önemli düzeyde para akışı gerçekleşmekte, ülkemizde bu sektörde ekonomik kalkınmaların oldukça fazla olduğu görülmekte . Türkiye, ekonomik piyasalarına direk ve dolaylı etkileri çok fazla olan gayrimenkul piyasasının da büyük bir çoğunluğu emlak şirketlerinin elindedir.
Gayrimenkul Satımı
Emlak şirketleri kendilerine başvuran emlak sahiplerinin gayrimenkullerini belirli koşullar altında satışlarını gerçekleştirmektedir. Bu gayrimenkul varlıkların satışını yapmak için emlak sektörünün bankalar ile entegre çalıştıkları ise aşikârdır. Özellikle konut kredileri ile emlak şirketine dolaylı olarak destek veren bankalar emlak şirketlerinden ya da sahibinden konut almak isteyen kişilere belirli şartlar dahilinde finansman desteği sağlamaktadır. Bankaların vermiş olduğu bu finansman sayesinde bir çok insan hayalini kurduğu eve sahip olabilmektedir.
Ekspertiz Değeri Nedir?
Bankalar, konut almak isteyen kişilere finansman sağlamadan önce bazı araştırmalar yapmaktadır. Bu araştırmalar kapsamında yapılan çalışmalara ise ekspertiz çalışmaları denilmektedir.
Ekspertiz Çalışmaları Nasıl Oluyor?
Bankadan görevlilerin gelip evin piyasa değerini belirliyor. Yaptığı bu çalışmalar sonucunda elde edilen konut fiyatına ise ekspertiz değeri denilmektedir.
Konut Kredisi Şartları Nelerdir?
Verilen konut kredilerinin belirli şartlar ve incelemeler sonrasında verildiğinden yazımızda bahsetmiştik. Müşterilere verilen finansman kapsamında avantajlı ödeme seçenekleri ve koşulları sunulmaktadır. Bu da belirli vadelere göre değişiklik göstermektedir. Konut kredisi veren bankaların hemen hemen tamamı müşterisinin almak istediği konutun ekspertiz değerinin belirlenmesinden sonra ortaya çıkan değerin yüzde seksenini finansman olarak sağlayabilmektedir. Alınmak istenilen yüzde yirmilik dilimi ise konut sahibi olmak isteyen bireyler tarafından peşin olarak ödemelerin gerçekleşmesi söz konusu olmaktadır. Bu kural BDDK’nın belirlediği kurallar çerçevesinde olmaktadır.
Ekspertiz Değeri Yüksek Gösterilebilir mi?
Konut kredisi alan insanların büyük bir çoğunluğu karşılamak zorunda oldukları yüzde yirmilik dilimi karşılamakta zorlandıkları görülüyor. Bunun için ekspertiz değerini yüksek göstererek almak istedikleri evin değerinin tamamını bankadan kredi olarak çekmeye çalıştıkları görülüyor. Bu konuda bankalar fazlasıyla titiz çalışarak, ekspertiz değerlerini yüksek göstermek mümkün değildir. Yine benzer şekilde düşük göstermekte mümkün olmayıp, yanlış değerlendirmeler sonucu ekspertizlerin çalıştığı şirketler ve yapılan hesaplamaların sonucunu dikkat etmeksizin onaylayan bankalar bazı cezalara tabi tutulmaktadır.