Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yıl dönümüne 5 kala hayata geçirilmesi planlanan İstanbul 3. Havalimanı, rekor kırmaya devam ediyor. Yolcu kapasitesi, günlük iniş-kalkış sayısı, kısa sürede tamamlanması, bagaj sistemi, devasa büyüklükteki yaşam alanı, yine dev araç otoparkı, yolcu köprüsü sayısı, ekonomiye olan katkısı, istihdam olanağı, güvenlik çemberi ve kargo kapasitesi ile toplamda 11 farklı alanda büyük rekorlara imza atan bu dev proje, dünyada ilk ve tek olmak üzere hayata geçiriliyor.
Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne yalnızca 5 kala hizmete sunulması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı Projesi, pek çok alanda bir ilke imza atarak dünya arenasında yerini alıyor. Neredeyse yüzde 80’i tamamlanan ve dünyanın en büyük havalimanı niteliğine sahip olacak bu proje, 29 Ekim 2018 tarihinde, ihtişamlı bir tören ile hizmete açılacak.
42 Ayda Gibi Rekor Süre İle Tamamlanacak
Açılışına aylar kala projenin son durumu hakkında bir takım açıklamalarda bulunan İGA Havalimanları İnşaatı Üst Düzey Yöneticisi Yusuf Akçayoğlu, proje ile alakalı oldukça önemli bilgiler paylaştı. Bu tarzdaki bir projenin en küçükleri 10-15 yıl gibi bir süre içerisinde tamamlanırken, İstanbul 3. Havalimanı’nın tam olarak 42 ayda tamamlanıyor olduğunu dile getiren Akçayoğlu, söz konusu bu devasa projenin pek çok alanda rekora imza attığını dile getirdi.
Projenin tüm fazları kullanıma başlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacağını ifade eden Akçayoğlu, bu kapsamda söz konusu projenin, dünya üzerinde en büyük havaalanı olacağını, transfer yolcularının kolaylıkla diğer uçuşuna geçebilmesi, dinlenebilmesi, adına her türlü ayrıntının düşünüldüğünü belirtti. 500 chek-in noktası ve 14 adet adasının yanı sıra, 460 adet otel odasının da yer alacağı bu projenin ilk fazında 114 adet uçağın yanaşabileceğini dile getiren Akçayoğlu, büyük bir avantaj sağlayan 2 adet bağımsız pistin de bu projede yer alacağını ifade etti.
Güvenlik Çemberi Dünyanın en Büyüğü Olacak
Tüm bunların yanı sıra bahsi geçen rekorlara da değinen İGA CEO’su Yusuf Akçayoğlu, İstanbul 3. Havalimanı’nda bir gün içerisinde toplam 3 bin 500 adet uçağın iniş-kalkış yapabileceğini, neredeyse Taksim ile Tuzla arasındaki mesafe kadar toplamda 42 kilometre uzunluğunda bagaj sisteminin olacağını, güvenliği açısından da büyük bir rekora imza atılıp (dünyanın en büyüğü) 62 kilometrelik bir güvenlik çemberinin inşa edileceğini belirtti.
Hızlı Tren ile Ulaşılacak
Öte yandan Türkiye’nin ekonomisine 73 milyar liralık katkı sağlayacak olan bu projede, pek çok noktadan kısa sürede ve hatta hızlı tren ile de erişim sağlanabileceğini dile getiren Akçayoğlu, projede 100 bin metrekare büyüklüğünde bir yaşam alanının mevcut olacağını, 5,5 milyon ton ile devasa kargo kapasitesine sahip olacağını, 25 bin araç kapasiteli bir otopark inşa edileceğini ve tamamı hayata geçirildiğinde 225 bin kişiye istihdam sağlanmış olacağını da anlattı.