Bakan Şimşek Açıkladı! Konut Kredisi Faiz Oranlarında Almanya Model Alınacak!

Bakan Şimşek Açıkladı! Konut Kredisi Faiz Oranlarında Almanya Model Alınacak!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre, ev almak isteyen vatandaşların tasarrufa yönetilmesi için 2015 yılında başlatılan yüzde 20 devlet katkısı modeli başarılı sonuçlanmadı. Bunun için de yeni bir sistem planı yaptıklarını açıklayan Bakan Şimşek, faiz desteğinin bulunduğu Almanya modelinin ön plana çıktığını söyledi.

Konut hesapları için yeni model çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Bakan Şimşek, 2015 yılında başlattıkları konut hesabının 10.520 hesap ile sınırlı kaldığını söyledi. 3 yıl önce vatandaşları 3 senelik birikim yapmaya teşvik ettiklerini söyleyen Bakan Şimşek, 3 yılın sonunda da yaptıkları birikimin yüzde 20’si kadar da destek verdiklerini, ancak bunda başarılı sonuçlar elde edemediklerini, yeni sistemde Almanya Modeli uygulayacaklarını söyledi.

Almanya Modeli Uygulanacak

Almanya Modeli’nde dolaylı fiz desteğinin olacağını söyleyen Bakan Şimşek, ilk aşamada birikimlerin düşük mevduatlar ile başlayacağını, sonrasında da düşük faiz oranları ile konut kredi kullanımı olacağını söyledi.

2015’te uyguladıkları sistemde 73 milyon liranın hesaplarda biriktiğini söyleyen Bakan Şimşek, şimdide sistemin nasıl daha iyi hale gelebileceğini, ilk kez ev sahibi olan vatandaşlara nasıl yardım edilebilineceğini düşündüklerini, bu kapsamda da uluslararası  uygulamaları incelediklerini, inceleme sonuçlarında da ilk ev alımlarına destek verildiğini söyledi. Diğer ülkelerde ilk etapta vatandaşların birikim yaptıklarını söyleyen Bakan Şimşek, sonrasında da devletin yapılan birikimlere destek verdiğini, bazı ülkelerin düşük stopajlar uyguladıklarını, mortgage sistemlerini bağdaştırdıklarını, ancak Almanya’nın bu konuda başarılı bir yol izlediğini söyledi.

Düşük Faiz Oranları Geliyor

Bu kapsamda da bir kaç unsurda değişiklik yaparak konut hesaplarını aktif hale getireceklerini ifade eden Bakan Şimşek, bazı ülkelerin piyasa faiz oranlarının yarısını verdiğini, yani 100 TL için minimum 5 sene piyasada mevduat faiz oranının yarısı ile nemalandırıldığını, bunun kabul edilmesinde de konut kredisinde mortagage faiz oranlarının standart olmasını söylediklerini açıkladı. Ancak kendilerini faiz oranlarında yeni adım attıklarını söyleyen Bakan Şimşek, vatandaşların birikim yaparken düşük faiz oranlarını kabul edeceklerini, ancak sonucunda da düşük faiz oranları ile ev satın alacaklarını söyledi.

1 Görüş

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.