2021 Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplaması

2021 Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplaması
2021 Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplaması

Hem tapu harcına esas olan matrahın belirlenmesi hem de konutun değerinde ne kadarlık bir artış meydana geldiği çok önemlidir. 2021 tapu harcı hesaplamaları ve kanunsal gerekliliklerde herhangi bir değişiklik yapılmamakla birlikte, tüm hesaplamaları herkesin bilmesi, özellikle de ev sahibi olanların bilmesi gereklidir.

Konutların satın alınması ya da satış işlemlerinde, satış değerinin hesaplanması zorunludur. Tapu harcı fiyatları gibi hesaplamalar gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılır.

2021 Tapu Harcı

2021 Tapu Harcı
2021 Tapu Harcı

Ev satın alırken ya da satış işlemlerinde tapu harcı emlak vergisi bedelinden az olamaz. Tapu harcı tutarı belirlenirken gayrimenkul sahibinin evi ne kadar bedelden sattığı, satmak istediği ya da aldığı fiyatta çok önemlidir. Vatandaşın belirlemiş olduğu fiyat üzerinden yüzde 4 hesaplanmaktadır. Bu hesaplama hem evi satan için hem de evi alan için ayrı ayrı olarak hesaplanmaktadır. Ödemelerde de yüzde 2 yüzde 2 olmak üzere her iki tarafta ödeme yapmaktadır.

2021 Tapu Harcı Hesaplaması

Tapu Harcı Hesaplaması
Tapu Harcı Hesaplaması

500.000 TL değerinde bir alınıyor ya da satılıyor olsun. Eğer bu evin tutarı gerçek ise alan ve satan kişinin ödemeleri gereken tapu harcı masrafı 10.000 TL’ye tekabül eder. Tapu harcı tapu bedelinin yüzde 2 oranı kadardır. Yani hesaplama yapıldığı zaman da 10.000 TL olur. Ancak bu ücretin içine döner sermaye masrafları dahil değildir. Döner sermaye ödemeleri ise yaklaşık olarak 150 TL ile 200 TL arasında bir rakama tekabül etmektedir.

2013 yılının aralık ayında döner sermaye fiyatlarında değişiklik yapılmıştı. 105 TL olan tutar 120 TL’ye çıkarılmıştı. Ancak 2013 yılından bugüne bu ücrette değişiklik yapılmadı. 2018 tapu harcı ödemelerinde de bu tutar yine 120 TL olacak.

Tapu üzerinde yapılan alım ve satım işlemlerinde harçlar, tapu işlemlerinde yapılacak olan gayrimenkullerle ilgilidir. Beyanların alım ve satım tutarlarından hesaplanmaktadır. Burada tapu 100 bin TL satış ile beyan edildiğinde gayrimenkul üzerinde 2 bin TL alıcıya, diğer 2 bin TL de satıcıya verilerek toplamda 4 bin TL olarak tahsili gerçekleştirilir.

2021 Tapu Harcı Ne Zaman Ödenir?

Ne Zaman Ödenir?
Ne Zaman Ödenir?

Gayrimenkuller üzerinde alım satım işlemleri yapabilmek için ilk başvurulan yer Tapu Müdürlüğü’dür. Başvuru yapıldığı zaman tapu masrafları hesaplama ekranından aracı ile tapu harcı hesaplanır ve bedel üzerinde yapılması gereken tahsilatlar yatırılmadan öncesinde de tapu işlemleri sonlandırılamamaktadır.

Arsa Tapu Harcı Ne Kadardır?

Arsalar üzerinde tapu hesaplama 2021 yılı itibariyle diğer gayrimenkuller üzerinde aynı şekilde uygulamaya alınır. Bu durumda hem satıcı üzerinden hem de alıcıdan satış bedelinin %2 oranı karşılıklı olarak tahsil edilir. Konuda farklılık gösteren tek husus bankalar üzerinde oluşan gayrimenkul faiz oranları olmaktadır.

Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Ev hanımları, dul ve yetimler, emekliler, şehit yakınları, gazi ve engelliler, işsiz olanlar gibi ek bir gelire sahip olmayan kişilere ve gayrimenkul toplamlarının da brüt alanlarının da tamamının 200 m²’nin altında olması durumunda emlak vergisi ödemezler.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.