Yunanistan Halkı Makedonya için Sokaklara Çıktı!

yunanistan-halki-makedonya-icin-sokaklara-cikti

Yunanistan’da binlerce kişi Makedonya ile yaşanan isim problemi ile ilgili gösteri yaptılar.

Binlerce Yunan Sintagma Meydanı’nda Gösteri Yaptı

Makedonya ile Yunanistan arasında yaşanan isim problemi ile ilgili Atina’da binlerce kişi sokaklara çıktı ve gösteri yaptı. Yunanistan ve Makedonya hükümetleri arasında isim konusunda yapılan görüşmelerde “Makedonya”nın geçtiği bir isme karşı çıkan göstericiler  Sintagma Meydanı’nda toplanarak gösteri yaptılar.

Din Adamları Gösteriye Destek Verdi

Yunanistan’ın birçok şehrinden otobüslerle Atina’ya gelen göstericiler “Makedonya Yunandır!” ve “Makedonya’dan elinizi çekin!” yazılı pankartlar ve Yunanistan bayrakları ile Sintagma Meydanı’nı doldurdu. Gösterilere Yunan kilisesi de destek verdi ve din adamları ile rahipler de katıldı. Ayrıca Yunan siyaset dünyasından da pek çok kişi gösteriye ilgi göstererek katıldı.

Referandum Şart

Sintagma Meydanı’na bir vinç yardımı ile dev Yunan bayrağı asıldı. Bayrak altına kurulan platformda Yunanistan’ın ünlü bestecisi ve cuntaya karşı olarak verdiği mücadelelerle tanınan Mikis Theodorakis bir konuşma yaptı. Mikis Theodorakis konuşmasında Yunan hükümeti tarafından “Makedonya” isminin yer aldığı hiçbir ifadenin kabul edilmemesi gerektiğini ve bu konu ile ilgili bir referandumun şart olduğunu söyledi.

Geri Adım Atılmaması Gerekiyor

Mikis Theodorakis, Yunanistan’ın oyuyla NATO üyesi ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında olmak istediklerini, bunlar olduktan sonra Yunanistan’ı daha kuvvetli bir şekilde tehdit edeceklerini, Makedonya’nın daha önce de Yunan olduğunu, bundan sonra da öyle kalacağını, Yunanistan’ın bu konuda geri adım atmaması gerektiğini, aksi halde sonuçlarının trajik olacağını söyledi.

Gösteride 4 Bin Polis Görev Yaptı

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Atina’daki gösteride 4 bin civarında polis görev yaptı. Şehir merkezine giriş ve çıkışlar polis otobüsleri ile kapatıldı. Gösteri sırasında küçük arbedeler yaşandı, ancak polis müdahalesi sayesinde büyümesi engellendi. Ayrıca Atina’nın merkezine yakın olan bir diğer noktada da bu gösteriye karşıt bir gösteri düzenlendi.

Makedonya İsminin Değiştirilmesini İstiyorlar

Gösterilerin sebebi ise Türkiye’de dahil olmak üzere Makedonya’nın anayasal olarak bu isimler anılıyor olmasına rağmen, Yunanistan’ın ülke sınırları içinde “Makedonya” adında bir bölge olması nedeniyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini istemesi olarak biliniyor.  1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya, komşusu Yunanistan ile arasında süren bu isim sorunu sebebiyle NATO’ya ve Avrupa Birliği’ne alınmıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.