Yeni Tapu Çıkartma için Gerekli Olan Evraklar ve Masrafı

Yeni Tapu Çıkarma için Yapılması Gerekenler, İstenen Evraklar, Yeni Tapu Çıkartma Masrafı ve Diğer Detaylar için...

Vatandaşların mülkiyet hakkının teminatı niteliğine sahip olan tapular, yetkili merciler tarafından belirlenen tapu yenileme ücreti karşılığında yenilenmektedir. Bu işleme yeni tapu çıkarma işlemi de denilirken, ev, iş yeri, arsa ya da bunun gibi taşınmaz mallara ait olan tapuların yeniden çıkarılması adına uygulanacak olan adımların, tapu sahipleri tarafından bilinmesi gerekmektedir. Ayrıca kaybolan bir tapu için de gerçekleştirilen bu yeni tapu çıkarma işlemi, ancak bunun gibi belirli koşullarda gerçekleştirilmektedir.

Yeni Tapu Çıkarma için Yapılması Gerekenler

Taşınmaz mal sahibinin yeni bir tapu çıkarabilmesi için öncelikle gerekli şartların yerinde olması gerekmektedir. Satış ve miras tescili gibi devir işlemlerinin gerçekleştirildiği durumlarda vatandaşlar için Tapu Dairesince mühürlü bir tapu senedi verilmektedir. Bu belge sayesinde resmi daireler, kişilerin mülkiyet hakkını tanıyabilmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı yeniden tapu senedi çıkarılması gerektiğinde, kişilerin herhangi bir Tapu Dairesi’ne müracaat etmesi gerekmektedir.

Tapu Dairesi’ne müracaat eden kişiler belgenin yenilenebilmesi adına yeni tapu çıkarma masrafını ödemiş olması gerekmektedir. Tapu harcı masrafı olarak da bilinen bu yeni tapu çıkarma masrafının ödenmemesi gibi durumlarda, tapu senedi yenilenmemektedir. Öte yandan bu yeni tapu çıkarma işlemlerinde, fiziksel nedenlerden ötürü kullanılamayacak duruma gelen ve geçerlilik bakımından tehlike arz eden tapular tekrardan düzenlenerek, gerekli durumlarda değişikliklere gidilebilmektedir.

Yeni Tapu Çıkartmak için Gerekli Olan Evraklar

Tapu senedinin yenilenmesi için, diğer pek çok tapu işlemlerinden olduğu üzere gerekli bazı evraklar mevcut bulunmaktadır. Bu evraklar ise yalnızca nüfus cüzdanı ve bir adet fotokopisidir. Tapu ile alakalı ada, parsel, pafta numaralarının bilinmesine dahi gerek olmamakla beraber, yeni tapu çıkartmak için gerekli olan evraklar ile beraber Tapu Dairesine müracaat edilmesi yeterli olacaktır.

Yeni Tapu Çıkartma Masrafı

Yeni tapu çıkarma işlemi, çeşitli nedenlerden ötürü gereklilik arz edebilmektedir. Örneğin; taşınmaz mal sahibinin tapu senedini kaybetmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda, kayıp tapu çıkarma işlemi için cüzi bir miktar masraf ödenmesi gerekmektedir.  Geçtiğimiz yıla ait olan tapu seneni yenileme ücreti yalnızca 7,60 TL olarak uygulanırken, bu ücreti ödeyen taşınmaz mal sahipleri oldukça kısa sürede yeni tapu çıkarabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.