Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Nasıl Yapılır? Nereden Alınır?

Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Nasıl Yapılır? Nereden Alınır? Yapı Kayıt Belgesi Örneği! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, E-Devlet Yapı Kayıt Belgesi Alma!

Yapı Kayıt Belgesi, İmar Barışı düzenlemesi sayesinde 31 Aralık 2017 tarihinden önce imar mevzuatına ya da ruhsata aykırı olarak inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını ve yapı sahiplerinin problemlerini çözüme kavuşturmasını sağlayan bir belgedir. İmar Barışı düzenlemesi ile kaçak yapılarını kayıt altına almak isteyen vatandaşların bu kapsamda 2018 yapı kayıt belgesi başvurusu yapması gerekmektedir.

2018 Yapı Kayıt Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

2018 yapı kayıt belgesi başvurusu e devlet üzerinden yapılmaktadır. Kaçak yapı sahipleri Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu vasıtası ile başvurularını gerçekleştirebilmektedir.

E devlet üzerinden gerçekleştirilen Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda e devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası, e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapu sahibi olanlar için ada – parsel numaraları, toplam inşaat alanı, yapıdaki konut ve iş yeri sayısı, yapının bulunduğu arazinin büyüklüğü, arazinin emlak vergi birim değeri, yapı sınırı, imar mevzuatına aykırılığın nedeni ve aykırılığı gösteren iki adet fotoğraf gibi bilgi ve beleğeler gerekmektedir. Bu bilgileri sisteme doğru bir şekilde işleyen yapı sahipleri başvurularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletmekte ve başvurunun onaylanmasını beklemektedir. Başvurusu onaylanan yapı sahipleri Yapı Kayıt Belgesi için ödemesi gereken bedeli ödemekte ve bu sayede belgesini alabilmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi Nereden Alınır?

31 Aralık 2017 tarihinden önce kaçak olarak inşa edilen yapılar adına başvuruda bulunan vatandaşların Yapı Kayıt Belgesini alabilmek için öncelikle kendisinden talep edilen bedeli ödemesi gerekmektedir. Bu bedelin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekirken, ödeme yapmayan vatandaşlar bu tarihten sonra Yapı Kayıt Belgesi alamayacaktır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yapılan başvuru doğrultusunda hesaplanan bedeli ödeyen vatandaşlar için Yapı Kayıt Belgesi hazırlanmaktadır. Belgesi hazır olan vatandaşlara SMS ya da mail yolu ile bilgilendirilme yapılacak ve vatandaşlar başvuru yaptığı e – devlet sistemi üzerinden Yapı Kayıt Belgesini bilgisayarına indirebilmektedir. Konu ile alakalı olarak piyasada pek çok yapı kayıt belgesi örneği mevcut bulunmaktadır.

Belge Aldıktan Sonra Yapılan İşlemler

Yapı Kayıt Belgesini alan vatandaşlar daha sonra diledikleri takdirde tapu, kat mülkiyeti gibi konular için Bakanlığa ya da ilgili kurumlara başvuruda bulunabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.